Mиди събират пластмаса на пет места в Морската градина

Mиди събират пластмаса на пет места в Морската градина - E-Burgas.com

Пет атрактивни контейнера за събиране на пластмаса във формата на огромни миди  приканват от днес жителите и гостите на Бургас да събират разделно своите отпадъци от пластмаса. Арт инсталациите,  разположени на ключовите излази от Морската градина  в града,  символично ще напомнят, че мястото на пластмасовите отпадъци не е в морето и на плажа, а в специалните контейнери в жълт цвят. Нестандартните инсталации са част от  кампанията „Моят зелен град“, която  се организира за дванадесета поредна година.

Дизайнът на атрактивните контейнери-миди е на Жанина Дубарова- Костадинова, която през месец май спечели конкурса на „Моят зелен град“ за оригинални идеи за изработка на съоръжения за събиране на пластмаса, организиран съвместно с община Бургас и филиала на Националната художествена академия в града.

Само за миналата година в община Бургас разделно бяха събрани 850 тона отпадъци от опаковки, от които 150 тона пластмаса. 

От стартирането си през 2008 г., в рамките на еко кампанията  са събрани хиляди чували с отпадъци, реновирани са десетки места в страната, засадени са три гори и осиновени още две, за които продължават да бъдат полагани грижи.

 

Коментари

Още от последните новини