Митко Иванов представя книга за бургаския жаргон в новата библиотека

Митко Иванов представя книга за бургаския жаргон в новата библиотека - E-Burgas.com

След 10 години лутане в прекрасния лабиринт на жаргона, Митко Иванов завърши най-новото си изследване. Книгата „Бургаският жаргон до 1989“ ще бъде представена на 14 юли от 18:30 ч. в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“. Събрани са около 2000 думи под формата на речник, с обемен коментар в увод, и заключение.

Основна част от думите са уникален бургаски жаргон, но са включени и две други основни групи:

- жаргон, познат и в страната, който в Бургас се използва с различни нюанси или даже с различно значение;

- жаргон, познат и в страната, който обаче не е попаднал до сега в специализирани издания.

Сред думите в речника ще откриете култови бургаски жаргони и изрази като „хавел“, „бия чак“, „дънки“, „каравана“, „акъл – море, глава – шамандура“, „гураджия“, „марфа“, „тава“ и др. Много от думите в речника са придружени и от емблематични истории, разказани от всепризнатите познавачи на бургаския дух.

Изданието е богато илюстрирано с над 100 снимки – закачливи, иронични, еротични и саркастични. Фотографиите са на около 12 лица и институции, между които големите български фотографи Мирослава Бачева и Жечо Планински, както и Регионална дирекция „Архиви“ – Бургас.

Настоящото популярно издание е първото, но предстоят още два формата: научно съобщение в академичен формат, както и нецензурирана луксозна версия. Издателят на „Бургаският жаргон до 1989“ е Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“. Част от екипа на книгата са Добрина Топалова като редактор и Керана Ангелова като консултант.

Читателят може сам да избере кой пласт на книгата да открие и прочете: чисто развлекателния или този, който въвежда в Стария Бургас, или познавателния и дори научен, какъвто също е кодиран в текста. Независимо от избора, жаргонът се разгръща пред читателя такъв, какъвто е.

А Митко Иванов се надява с това изследване да допринесе – без комплекси за култура и халтура – за съхраняване на бургаското и българското езиково богатство.

Свързани статии
Нов роман представя култовите места в Бургас и културата през 90-те 15-годишна поетеса представя първата си книга в Казиното "С книга на плажа" продължава и днес с богата програма и срещи с автори Юристът Златина Георгиева ще ни потопи в спиралите на времето с дебютен роман Мира Добрева представя ученика по живеене "Столетниците - благословия или орисия" в Бургас Събират в книга най-красивите кътчета по Черноморието Литературната изповед "Моят Шабат" ще бъде представена на 19 април в новата библиотека Теодора Ирикова пристига от Бремен, за да представи криминалния си роман в любимия Бургас Представят нова книга, посветена на Поморие, на празника на града „Книга за баба и дядо“ - новата инициатива в Бургас
Тагове
книга
Коментари

Още от последните новини