Мечове и брони звънтят край Акве Калиде (видео)

Стоманени брони и ризници, бляскави шлемове и звънтящи мечове, многоцветни средновековни одежди могат да се забележат днес около туристическия център "Акве Калиде". За уикенда там е разположен български средновековен лагер.  Останките от хилядолетната история на древния градс се превърнаха в своеобразен декор за пресъздаването на бита на хората, живели по тези земи през Второто българско царство /XII-XIV в./.

Всеки посетител днес и утре може да подържи в ръка меч, щит и бойна брадва, да се докосне до реплики на средновековна керамика. Векове назад ще ни пренесат и бойните демонстрации и стрелбата с лък.

Средновековният лагер се организира от сдружение "Чигот", със съдействието на Община Бургас, а информацията, чрез която е пресъздаден бита през Средните векове е от различни исторически извори от XII-XVI век. и включва автентично облекло, накити, керамика, различни изделия от дърво и кожа.

Днес по обяд средновековни войни от Европа и Изтока показаха бойните си умения. Следващата битка ще е в 16:30 часа. Палатковият лагер ще остане в туристически комплекс "Акве калиде" до 19.00 часа утре. 

Коментари

Още от последните новини