Майка и непълнолетният й син живеят разделени шеста година

Майка и непълнолетният й син живеят разделени шеста година   - E-Burgas.com
Нели Вълчева-баба на момчето, разказа тъжната история

Майка и непълнолетният й син живеят разделени шеста година, след като бащата на момчето взел такова решение. Мариана Колева сключила брак с бившия си вече мъж Йоргос Бабанаракис, когато била на двадесет и пет години. Той е гръцки гражданин и когато се запознали, бил на гости при свой приятел в Поморие-родния град на Мариана. Влюбил се в красивата българка и настоявал веднага да се оженят. Имали романтична любов и били много щастливи, разказа майката на Мариана - Нели Вълчева. Сключили брак и заживели в гръцкия град Орестиада, където Йоргос се занимава със земеделие.

Младата жена учела фармация, но прекъснала следването си, за да се посвети на семейството. Грижела се за дома и помагала в бизнеса. Стимулирала съпруга си да постъпил в университет. После се родил синът им Христос.

"Отидох да живея при дъщеря ми, за да се грижа за бебето. Тя работеше и беше наистина много натоварена. Три години бях с тях и отлично се разбирахме. Йоргос ми беше като син, казваше ми мамо. Беше добър и грижовен баща и съпруг", спомня си Нели Вълчева.

След повече от десет години съвместен живот обаче, без ясна причина, зет й решил, че вече ни иска да бъде с българката. Призовал родителите й да отидат в Гърция и да отведат дъщеря си в България. Десет годишният тогава Христос бил неутешим. Не искал да се раздели с майка си и много плакал. Но бащата бил непреклонен. Не желаел да чуе за жена си, а детето задържал при себе си. Отначало позволявал на майката да го вижда за малко, но след година - две прекъснал връзките с България. Четири години по-късно подал молба за развод и неотдавна бракът му с Мариана бил разтрогнат. Гръцкият съд оставил детето на бащата. На майката било разрешено да се среща със сина си само по веднъж в месеца за по три часа. Йоргос обаче правел всичко възможно, за да не се случват дори и тези малки срещи. А днес, вече шест години след раздялата, съвсем отказва на майката да контактува с детето си. Дори и по телефона или чрез Интернет.

"Бившият ми зет се промени много. Вече не е същия човек. Държи внука ми в изолация. Не мога да повярвам, че това се случва. Правили сме многократно опити да го вразумим. Ние не искаме нищо друго, освен да виждаме понякога момчето. Или поне да говорим с него, за да знаем, че е добре", казва през сълзи бабата на Христос. И споделя, че дъщеря й е съкрушена от случващото се, чувства се много зле и е неутешима.

"Давам й кураж, но вече и аз самата не зная какво да мисля. Има хора, които й казват да забрави за миналото и да започне нов живот. Но как, как кажете ми може една майка да забрави детето си", не крие отчаянието си жената. Тя взела трудното решение да разкаже тъжната история пред широката общественост в търсене на помощ.

"Писали сме жалби до българското консулство в Гърция, но ефект няма. Дори и пред полицаи, бившият ми зет заявява, че отказва да се срещаме с детето. Обясняват му, че не може така, че по този начин нарушава закона, но той въпреки това не ни допуска до внука ми-нито мен, нито дъщеря ми, нито други наши близки", разказа бабата на момчето. Сега предстои родителските права на Мариана да бъдат преразгледани от Европейския съд и да стане ясно как ще се развие казусът. 

Коментари

Още от последните новини