Математик очаква 100% увеличение на смъртните случаи у нас

Математик очаква 100% увеличение на смъртните случаи у нас - E-Burgas.com

До 100% увеличение на смъртността от COVID-19 прогнозира математикът Петър Велков. Очаква се ситуацията с разпространението на коронавируса у нас да се влоши.През следващите седмици смъртността от коронавирус ще скача с 50 до 100%. Тази седмица ще има и нов рекорд на починали, посочи Велков в ефира на bTV.

По думите му една от основните причини да се взимат твърди мерки навсякъде в държавите е невъзможността на здравните системи да поемат нарастването на случаите, което води до смъртност от всякакви заболявания. Велков прогнозира ефект от тях да има между 14 и 28 дни след въвеждането им. Очаква се да има рязък спад на новите случаи, а от там - спад и в броя на хоспитализираните пациенти.

Петър Велков заяви, че митът, че в Швеция няма мерки е рухнал. По думите му те дори продължават да затягат мерките и те са по-тежки от българските. Самите хора също така ги спазват.

Важен обаче е и въпросът с прилагането на евентуалните бъдещи мерки. Предложението за затваряне на държавата ще бъде разгледано днес на редовното правителствено заседание.

“Много е важно обаче как ще ги приложим, защото ние като общество решим, че ще ги заобиколим и ще си правим тайни партита, ще направим така, че няма да има ефект от тях. А ефект ще има след 14 до 28 дни. Смъртността ще продължава да расте в следващите поне 14-21 дни“, обясни Петър Велков.

Свързани статии
Планират масови тестове за ковид в университетите Европа продължава да стяга мерките срещу коронавируса Големите европейски държави отново затягат мерките срещу ковид МИнистерство отпуска 129 млн.лв. за борба с пандемични кризи Ген. Мутафчийски: Побеждаваме пандемията, до април можем да ваксинираме 100 хил.души Три пъти повече излекувани от ковид през последната седмица Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на забарзените Ваксината срещу ковид може да дойде на 25 декември Ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС започва на 27 Националният щаб: Бургас е с най-висока заболяемост, локдаун до 31 януари
Тагове
смъртност ковид
Коментари

Още от последните новини