Малко над 1/3 от пенсиите ще бъдат преизчислени

Малко над 1/3 от пенсиите ще бъдат преизчислени  - E-Burgas.com

"Ощетени пенсионери няма да има, но може би ще има разочаровани" заяви бившият социален министър Христина Христова

След преизчислението на пенсиите ще бъдат повишени само старите пенсии. Ощетени пенсионери няма да има, но може би ще има разочаровани, защото само 36% от хората с пенсии ще получат увеличение. Това заяви пред БНТ бившият социален министър Христина Христова.

Тя уточни, че ще се преизчисляват всички пенсии, но тези, които са по-новите и са сметнати първоначално на по-високи средни доходи, няма да имат увеличение или ако имат, ще бъде символично.

По думите ѝ целта е да се намали разликата между пенсии получени по-отдавна и по-нови пенсии, за да бъдат при еднакви осигурителни условия.

НОИ въвежда услуга за проверка на преизчисленията на пенсиите

Иван Нейков, също бивш социален министър, уточни, че ще бъдат преизчислени само пенсиите, свързани с трудова дейност.

"Идеята първоначално е добра, т.е. да преодолеем това, което стана през годините. Поради бързото нарастване на заплатите на хората се стигна до ситуация, в която разликата между стари и нови пенсии е стотици левове за една и съща работа“, допълни бившият социален министър Иван Нейков, пише novini.bg.

Според него от гледна точка на справедливостта, това решение внася повече такова, но заедно с това ще има и разочарование поради непрофесионалната комуникация. Тъй като хората са останали с впечатление, че всички пенсии ще бъдат увеличени.

Коментари

Още от последните новини