Летни вируси ни атакуват по морето

Летни вируси ни атакуват по морето  - E-Burgas.com

В разгара на лятото лекарските кабинети са пълни, съобщава Нова телевизия. А причината са летните вируси, които върлуват по Черноморието. По данни на здравната инспекциявъв Варна само за 2 месеца в областта са регистрирани над 200 случая на колити. А респираторните заболявания – около 400. В действителност те са в пъти повече.

Пациентите се оплакват най-често от повръщане, стомашно-чревни неразположения и идват при докторите с висока температура.

„Имаме единични случаи на пациенти с оплаквания от диария и повръщане. Поне в моята практика. При разговор с колеги с повече деца с практиките и те казват, че това са единични случаи”, разказва д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар.

Повечето лекари не дават проби за изследване в регионалните здравни инспекции, направо изписват лекарства на пациента. А други се самолекуват. Затова статистиката е различна от картината пред лекарските кабинети. И все пак здравните власти отчитат по-малко регистрирани болни през юни и юли в сравнение със същия период на миналата година. 

Много често тези заболявания са от храна, която е престояла на топло, на слънце, от недостатъчно добре измити ръце на продавачите в магазина или на консумиращия

 

Коментари