Лаборатории отказват да работят с безплатните антигени от държавата

Лаборатории отказват да работят с безплатните антигени от държавата   - E-Burgas.com

При други цената е много по-висока от посочените 10 лева

Проблем с част от безплатните антигенни тестове в София. Една от големите лаборатории отказа да работи с тях и върна на държавата 5000 теста. Причината – били неудобни за работа, а проверката им показала, че дават отклонения в резултатите. В същото време продължава да има неясноти около цената, като често хората трябва да плащат повече от обявените 10 лева.

Такъв е и случая на мъж от Горна Оряховица показва видео, заснето в понеделник в лаборатория в града. Причината - в района все още не са доставени така наречените безплатни тестове, потвърдиха от РЗИ-Велико Търново за NOVA. Доставка се чакала „до ден”.

В Пловдив тестове има, но на повечето места максималната цена от 10 лева не се спазва. Сумата може да скочи и до 40 лева. Проверка има и в София. В една от големите лаборатории признават, че взимат повече пари. Причините били две. Първо - все още нямали подписан договор с министерството, който да ги задължава. И второ – използват свои тестове. Получените от държавата 5000 безплатни теста върнали на РЗИ.

„Този тест е направен да работи с по-дебели тампони за остъргване на предната част на носа. Това е проблем с дизайна”, обясни д-р Недялко Калъчев. В тази лаборатория не са сигурни и в резултатите.

„5 или 6 проби направихме на различни хора. Двама от тях бяха положителни преди това”, добави той. Безплатните тестове обаче отчели отрицателен резултат, казва доктор Калъчев. Затова направили и контролни PCR тестове на двамата пациенти. Те също потвърдили COVID-19.

„Може това да е било и случайност, но е важно и, че тестът е по-труден за работа”, категоричен е медикът. В различните градове и доставените тестове са различни. Не всички обаче са недоволни от тях. Според лаборантите, тестовете са надеждни.

За да се тестват пациентите с безплатните тестове, първо трябва да попълнят декларация. А част от тях отказват. Доводите на всички са различни.

 

Свързани статии
Важно за работодатели: Real-time PCR и бързи тестове за коронавирус с пакетни цени за фирми и организации
Тагове
антигенни тестове лаборатории
Коментари

Още от последните новини