Край на сагата с Немската и Английската: Други училища ще поемат от учениците

Край на сагата с Немската и Английската: Други училища ще поемат от учениците - E-Burgas.com

В Английската гимназия се обучават 800 ученици, а общият брой на децата в СУ "Йордан Йовков" и СУ "Добри Чинтулов" е 600

Община Бургас предлага край на дългогодишната сага с общата учебна база на езиковите гимназии - Английска и Немска, чрез преместване на АЕГ "Гео Милев" в сградата на СУ "Добри Чинтулов" в ж.к. "Изгрев", което да се пренесе в съседната на нея сграда на СУ "Йордан Йовков".

Това е възможност да се подобрят условията и учебният процес в тези бургаски училища. След толкова много години сега има съгласието на ръководствата, учителските синдикати, учители, ученици и родители. По този начин ще се разреши един дългогодишен проблем.

Докладната записка, касаеща оптимизиране на сградния фонд, който ползват СУ "Добри Чинтулов", "Йордан Йовков", АЕГ "Гео Милев" и НЕГ "Гьоте", ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общински съвет - Бургас.

От 34 години Английската гимназия дели една сграда с Немската в ж.к. "Зорница", като общият брой на учениците, които се обучават там е 1600 деца в 60 паралелки. Ограниченият капацитет на сградата и пренаселеността в нея водят до невъзможност за провеждане на нормален учебен процес. Учебните занятия се водят на двусменен режим с намалени междучасия, а времето между двете смени е едва 20 минути. Трудности се срещат при провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт, тъй като сградата разполага само с един физкултурен салон.

В докладната записка се посочва, че само в Английска езикова гимназия "Гeо Милев" в момента се обучават 800 ученици, а общият брой на децата в СУ "Йордан Йовков" и СУ "Добри Чинтулов" е 600. В същото време капацитетът на сградния фонд на СУ "Йордан Йовков" е достатъчен да поеме учениците и на двете училища на едносменен режим на обучение, като всяко училище запази своята самостоятелност.

Разпределението на класните стаи ще се извърши от комисия, назначена от кмета, включваща представители на Община Бургас, Регионалното управление по образование, СУ "Йордан Йовков" и СУ "Добри Чинтулов".

Освен с достатъчен брой учебни стаи и кабинети, сградата на СУ "Йордан Йовков" разполага още с голям физкултурен салон, училищен стол и възможност за обособяване на самостоятелни входове за двете училища, като официалния вход остане за СУ "Йордан Йовков", а вторият вход, който е срещу ДГ "Веселушко", да бъде на СУ "Добри Чинтулов".

Регионалният център за подкрепа на приобщаващото образование в сградата на СУ "Йордан Йовков", ще се премести в тази на СУ "Добри Чинтулов", а за обезпечаване на профилираната подготовка на учениците с профил "Музика" от СУ "Добри Чинтулов" ще бъдат предоставени за ползване кабинетите на Центъра за подкрепа на личностното развитие в павилиона на ДГ "Веселушко", като последните ще бъдат превърнати в модерен център по музика и хореография.

Предложението на градоначалника включва предоставяне на 30 000 лева на СУ "Добри Чинтулов" и 40 000 лева на АЕГ "Гео Милев" за преместването и необходимите ремонти.

Към докладната записка са приложени още положителните становища на РУО - Бургас и на директорите на СУ "Добри Чинтулов", "Йордан Йовков", АЕГ "Гео Милев", НЕГ "Гьоте" и ЦПЛР - Бургас.

Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език Вече е ясно как ще изглежда новият корпус на училището в Сарафово "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии Агресия в училище: Ученички се биха в присъствието на учител Последен присъствен в бургаските училища, въведен е строг контрол на входа 60 отличници от ПМГ получиха награди от общината Студенти и ученици от Бургас участваха в Световната седмица на предприемачеството
Тагове
училище ученици образование немска английска
Коментари

Още от последните новини