Ковид случаите намаляват, но ще има нова вълна

Ковид случаите намаляват, но ще има нова вълна - E-Burgas.com

Според епидемиологичните данни случаите на коронавирус намаляват, колкото и това да е върхът на един айсберг, все пак виждате, че той намалява. Това заяви доц. Любомира Николаева - Гломб, от Националния център по заразни и паразитни болести.

"Това в никакъв случай не означава, че няма да има и следваща вълна. Въпросът е да се държим по начин, по който вълните да бъдат точно като тази, която изпращаме - с относително празни болници, с ненапрегната здравна система и с отговорно поведение на цялото ни общество", призова тя.

Вирусологът изнесе данни, според които 30% от населението у нас е ваксинирано, а много голяма част от останалите 70% е преболедувала някаква форма на инфекцията, предаде Агенция "Фокус".

"Обикновено реинфекциите, повторните инфекции и инфекциите при ваксинирани протичат много по-леко. Така че може би това също е част от особеностите на тази вълна – тя протичаше с относително по-лека клинична картина", констатира Гломб.

"Независимо, че протича по-леко, има една група хора, които са изключително чувствителни към инфекциите на дихателните пътища и могат да се влошат бързо. Това го виждаме - около 50 човека и в момента нуждаят от интензивни грижи. Който е с придружаващи заболявания, трябва да взема необходимите мерки, независимо че като цяло болестта изглежда полека. Да, тя може да е по-лека, но заразява много повече хора", обобщи Гломб.
 

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид
Коментари

Още от последните новини