Комичната опера „Хубавата Елена“ радва почитателите в петък

Комичната опера „Хубавата Елена“ радва почитателите в петък - E-Burgas.com

Програмата на Държавна опера – Бургас продължава с едно атрактивно заглавие, което винаги е било представяно с очакван успех и възторжена публика – комичната опера от Жак Офенбах „Хубавата Елена“.

Главните действащи лица от изключително успешния концерт „Любовна история“, посветен на Деня на любовта и виното 14 февруари – диригентът Деян Павлов и солистите Йоана Кадийска, мецосопран, и тенорът Яни Николов, ще бъдат отново в артистично партньорство на 17 февруари, петък, от 19 часа, на сцената на Бургаската опера. Атрактивното заглавие, което гарантира динамичен сюжет, пищна сценография, както и поводи за искрен смях, е на 24-ти февруари от 19 часа в залата на Бургаската опера.

Всички участници в атрактивната постановка, дело на режисьора доц. д-р Александър Текелиев, показват високо ниво на интерпретаторското изкуство и представят по най-добрия начин качествата на спектакъла.

„Хубавата Елена“ се отличава с иновативни похвати, елементи на препратки към съвремието. Представлението е впечатляващо с достоверността в предаването на историческата епоха, с пищното разточителство на празниците в древните храмове и характерологията на жертвоприношенията. Оригинално поднесеният хумор с препратки към съвремието е гарант за два часа и половина смях и малко елегантно бягство от ежедневието. Представлението впечатлява с пищност – на багри и нюанси – в емоции, костюми, грим, перуки, реквизит. Достоверно и с интелигентна щипка закачка е представена атмосферата на древногръцките храмове и боговете, които са в пряка връзка с простосмъртните, следят отношенията им и се намесват в тях.

Красивите декори, в синхрон с характерните костюми, както и всеки детайл от постановката, издържани изцяло в древногръцки стил, ще пренесат присъстващите в залата на Операта в предпразничния ден в древни времена – преди началото на Троянската война.

За пореден път на 17 февруари бургаската публиката ще оцени режисьорските достойнства на доц. Текелиев, както и самобитността и пищната визуална реторика на сценографията – дело на Борис Стойнов, атрактивните костюми на Цветанка Петкова-Стойнова, напълно в синхрон с представяната епоха, и хореографията на Гриша Роглев. И още нещо важно – комичната опера се изпълнява на български език.

Зад диригентския пулт в петък застава Деян Павлов, концертмайстор на оркестровия състав е Христо Белчев. Освен концертния спектакъл „Любовна история“, маестро Павлов дирижира при голям успех комичната опера „Хубавата Елена“ и в края на м. ноември 2022 г., когато представлението бе специално предназначено за над 600 ученици от Френската гимназия и ПГЕЕ „Константин Фотинов“.

В ролята на Хубавата Елена, кралицата на Спарта и съпруга на Менелай, ще влезе прекрасното мецосопрано Йоана Кадийска, носител на първа награда от Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие „Стоян Попов“ /17-21 октомври 2022 г. /

Младата оперна певица е олицетворение на царствения образ, който представя – с вродената си харизма и красота, с изискания подход към изграждането на персонажа, с плътния си богат женствен тембър и актьорско майсторство.

Топли нюанси на гласа и красиво изградена лирична линия представя тенорът Яни Николов – като Парис, син на краля на Троя Приам. Баритонът Йордан Христозов изгражда забавния гротесков образ на измамения съпруг Менелай, цар на Спарта – с хумористични закачки и артистизъм, С култови закачливи реплики и запомнящо се присъствие се представя басът Диман Панчев – като жреца с похотливи помисли Калхас. Ярко превъплъщение в ролята на Орест, син на Агамемнон, на бургаска сцена ще направи контратенорът Димитър Арнаудов – гост. Ролята в оригинал е писана за контратенор, но често се изпълнява от сопран, поради рядко срещания диапазон и височини в мъжкия гласов регистър.

Шеметно сценично присъствие имат и всички останали артисти от състава на Бургаската опера: Мирослав Димитров – като бога вестител Меркурий, Лина Пеева – богинята на любовта Венера, Калина Попова – Юнона, царица на олимпийските богове, жена на Юпитер, покровителка на брака и семейството, Полина Бахчеванова – Минерва, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната, Бранимир Недков – като царя на царете Агамемнон, Костадин Мечков – Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис, Милен Динолов – Аякс I, цар на Саламис, Любомир Тодоров – Аякс II, цар на Локрианс, Николай Николов – прислужника на Калхас Филоком, Стефка Христозова – Бакхис, доверената прислужница и приближена на Елена, Натали Иванова – като Лаена, Ива Овчарова – Парфенис.

В комичната опера „Хубавата Елена“ вземат участие и артистичните състави на оркестъра, хора /с хормайстор Невена Михайлова/ и балета на Бургаската опера /с репетитор Галина Калчева/, помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов.

В петъчната вечер публиката отново ще има шанса да съпреживее един майсторски поднесен спектакъл, постигнат от общата артистична енергия на диригент, солисти, оркестър, хор и балет.

Билети за "Хубавата Елена" - на касата на Операта, каса "Часовника", както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/opera-04fd2u/ и Eventim - https://www.eventim.bg/en/tickets/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1332586/performance.html?fbclid=IwAR1LWcjN85OtH3ktIOizhnZeqMeCDnz2qqFI7ZTo1jXN44T-chb6MN2xyHA.

Галерия
Коментари