Коледната трапеза поскъпва с 15-20%

Коледната трапеза поскъпва с 15-20% - E-Burgas.com

Хлябът е поскъпнал с 50-70 стотинки само през последните два месеца. Ще издържат ли домакинствата на очертаващата се тежка зима при високи цени и скъп ток и парно?

"Ще им бъде доста трудно. Тези шокови поскъпвания на парното и тока са видими, те ще продължат да растат. Всяко производство е свързано с електроенергия, с твърди горива, бензинът и дизелът също поскъпват. В последната седмица краставиците са поскъпнали със 77 стотинки. В последните седмици олиото се увеличи 1,5 - 2 лв. повече за крайните потребители, отколкото се търгува на стоковата борса. С около 15-20% коледната вечеря ще бъде по-скъпа от предходните години", каза председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в "България сутрин".

По думите му, когато се нормализират цените на синьото гориво в Европа, тогава може да се говори за плавно нормализиране на цените на всички видове стоки.
"Производството на всеки продукт е свързано с газта и електроенергията. В последно време производителите увеличават цените постфактум, не се застраховат предварително", отбеляза Майорски пред Bulgaria ON AIR. 

Гостът добави, че от 1 юли 2021 г. отоплението е поскъпнало средно с 16%, които ще рефлектират директно върху потребителската кошница. Електроенергията за битовите потребители също е поскъпнала средно с около 5-7%. 
"Потребителската кошница ще обеднее и покупателната способност на потребителите ще намалее. Заплатите не се увеличават пропорционално с увеличаване на цените на продуктите от първа необходимост", подчерта Пейо Майорски.

Коментари

Още от последните новини