Кои са причините мъжете да предпочитат марката Nike?

Кои са причините мъжете да предпочитат марката Nike? - E-Burgas.com

През лятото на 2019 година женска организация поиска от Nike да изтегли от търговската мрежа един от последните модели дамски маратонки. Причината е, че според дамите формата на обувката наподобявала на нож. Организацията по една или друга причина свързала ножа с насилието върху жените и поради все по-нарастващите скандали във връзка със сексуалните посегателства върху нежната половина на човечеството, за Nike това бе поредният скандал.

Малко по-късно, определена част от служителите жени на Nike се обединиха срещу ръководството с протест срещу поставянето на името на Алберт Салазар върху табелата на официален магазин на компанията в централния си офис. Причината за недоволството бе, че треньорът по лека атлетика бе замесен в скандал, свързан с използване на допинг в отбора му. Това, от което бяха недоволни жените в Nike, е, че мнението им не било зачитано.

Всичко това звучи като истински кошмар за спортния лидер. Противно на очакванията обаче компанията продължава да регистрира ръст в продажбите си, както и да затвърждава позицията си на номер 1 спортна марка в цял свят. Значи ли това обаче, че Nike се превръща в чисто мъжка марка и, че основните приходи от продажби за компанията са тези от мъжки маратонки Nike за сметка на женските стоки?

От компанията не си позволяват да публикуват официални данни с подобни разбивки на продажби на женски и мъжки стоки, но едно е ясно: в световен мащаб мъжете категорично предпочитан тази спортна марка и тенденцията е, това предпочитание да се превърне в неофициализирано правило както за професионални спортисти, така и за ентусиасти в сферата на активния начин на живот. Прекалено дръзко би било да се твърди, че мъжката част от човечеството избира Nike пред останалите марки поради факта, че компанията отдава повече внимание и значение на тях, вместо на жените. По-интересен тогава става въпрос защо мъжете все по-осезаемо се спират на Nike, а не на който и да е друг спортен производител.

Какво прави съвременните мъжки маратонки Nike по-добри от всички останали?

Ако попитате петима мъже, които спортуват активно, защо избират Nike, ще получите точно пет различни отговора. Истината е, че причините да смятаме днешните мъжки маратонки Nike за по-добри от останалите, са много, което означава и че подобно глобално предпочитание към марката е основателно, а не признак на емоционално влечение или маркетингова тактика от страна на фирмата. Ето и част от отговорите, всъщност, които можете да получите:

  • Според 65% от професионалните спортисти Nike правят най-удобните за всякакъв спорт обувки главно защото отделните им линии са насочени към нуждите на спортистите на конкретни дисциплини.
  • Същевременно, над 79% от мъжете, които не тренират професионално, заявяват, че спортната екипировка на Nike е по-дълготрайна и издържлива.
  • Според някои потребители – включително и жени, между другото – основното предимство на компанията е, че внедрява нови технологии в продуктовите си линии, насочени към разрешаване на реални проблеми в спорта: изпотяването, фактора разсейване поради неудобна дреха, трудна поддръжка и т.н.
  • Много мъже са на мнение, че Nike е марката с най-мъжественото излъчване и като визия в дизайна на отделните продукти.

А вие защо харесвате Nike и кое ви кара никога да не сменяте тази спортна марка?

Коментари