Киселото мляко в магазините не отговаря на стандарта

Киселото мляко в магазините не отговаря на стандарта - E-Burgas.com

Ще има ли нов стандарт за киселото мляко - това ще бъде обсъдено днес в Института по стандартизация.

Земеделското министерство вече обяви, че е против измененията и държи традиционният състав и вкус на продукта да бъдат запазени. 

Очаква се да бъде взето решение и относно опаковките. В момента киселото мляко се съхранява в стъкло, керамика или полистирол.

Европейското законодателство обаче вече позволява включването на нови опаковки. Предложението на асоциацията на млекопреработвателите е да се разреши употребата и на картон и полипропилен.

Фирми масово нарушават стандарта за българско кисело мляко по отношение на опаковките.

Продават го в кофички, които по БДС не са позволени. Ще узакони ли държавата това нарушение и ще промени ли изискването за бактериите, които правят българското кисело мляко уникално, разказва NOVA, предаде vesti.bg.

Преди повече от 50 години учените започват да изследват домашното кисело мляко, така че да направят перфектната закваска, която максимално да наподобява рецептата на баба.

В момента на фокус са опаковките - те са важни, защото млякото се излива в кофичката при висока температура, а именно там става и част от ферментацията на продукта. Стандартът предвижда за млякото по БДС три вида – стъкло, керамика и полистиренови кофички.

Когато купуваме кисело мляко по стандарт обаче, едва ли се сещаме да обърнем кофичката и да погледнем какво пише на дъното й. Именно там е  обозначен материалът, от който е направена.

Каква е нашата изненада, когато виждаме, че това не е материалът, посочен в стандарта. 

Вместо заложения по стандарт полистирен, който се отбелязва с РS, производителите често използват за БДС продуктите си кофички от полипропилен, означен със знак РР. Това обаче не е разрешено.

Адвокат Анели Чобанова се свързва с Агенцията по храните, след като към нея се обръщат разтревожени потребители. От Агенцията й отговарят, че шест предприятия произвеждат БДС продуктите си в кофички, които не са по стандарт. Три от шестте предприятия-нарушители предлагат кофичките да се правят и от други материали, а не както досега.

Едно от големите предприятия за кисело мляко, вносител на идеята за повече видове опаковки, се намира в Пловдив. Признават, че от няколко месеца са на полипропиленови опаковки, въпреки че това не е разрешено по БДС.

Според тях сегашните кофички по стандарт от полистирен всъщност не са най-добрите, 

и причинявали вреди за здравето според проучвания. Потребители виждат не загриженост за здравето, а икономическа изгода на фирмите от подобни решения, тъй като това бил по-скъпият материал. 

Коментари

Още от последните новини