Кирил Петков пристигна на посещение в РС Македония

Кирил Петков пристигна на посещение в РС Македония - E-Burgas.com

Правителствената делегация, водена от министър-председателя кацна на летището в Скопие. Екипът на NOVA успя да размени няколко думи с Петков непосредствено преди кацане на правителствения самолет.

„Бързи резултати. Динамика в разговорите и набелязване на дати и формати на групите, за да може още от следващата седмица да започнат разговорите. Няма време за губене. Всяка седмица се случва нещо”, заяви Кирил Петков в неформален разговор за NOVA.

Става дума за вече обявените 5 работни групи, в рамките на които двете държави да обсъдят въпроси и да намерят допирни точки в няколко сфери: икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история.

Министър-председателят вече обяви, че предлага нов подход в комуникацията със съседна Република Северна Македония сепоред който историята да не е единствения комуникационен канал.

Визитата е буквално в първия ден на новия кабинет на Република Северна Маквеония. Петков пристига  заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Около 10 ч българско време колегата му Димитър Ковачевски ще го посрещне, след което двамата ще проведат среща на четири очи.

Нагласите и на двете е те да преминат в конструктивен и добронамерен тон.  „Разговори за бъдещето” - така пък  Ковачевски описа предстоящите срещи с българския си колега.

Любопитно е, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард. Припомням, че през ноември 2020 г. София блокира и наложи вето на рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите, с аргумент, че страната не изпълнява Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония от 2017 г.

Позицията беше препотвърдена само преди седмица на Консултативния съвет за националана сигурност, който се проведе при държавния глава, заедно с представителите на кабинета и представители на всички партии в Народното събрание. 

Коментари

Още от последните новини