Кирил Петков: Бургас ще се бори за сертификат „Община без корупция“

Кирил Петков: Бургас ще се бори за сертификат „Община без корупция“ - E-Burgas.com

"По този начин инвеститорите ще имат доверие, че е безопасно да инвестират там" заяви служебният министър на икономиката

"Ако махнем корупционния риск от България, инвестициите ще бъдат огромни. Имаме ниските данъци, близко сме до най-големия пазар в света. Всичко друго работи за нас освен корупцията. Ако говорим за икономическо развитие, това е тема номер едно". Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков при обявяването на старта за инициатива за управление на корупционния риск и е-управление на сигналите.

„Искам да обява започването на създаването на механизма, който ще се казва сертификат „Община без корупция“. Идеята на тази програма е заедно с Transparency International Bulgaria, които са световни лидери по темата антикорупция да създадем механизъм, в който всяка община, която желае да може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията“, каза Петков и добави, че именно тази компания ще бъде гарант, че ако има проблеми за инвеститорите, те ще имат още една страна, към която да се обърнат при проблем.

„Това ще гарантира две неща. Едното е, че самите процеси ще станат по-добри в общините. Другото нещо е, че самите инвеститори ще имат доверие, че този процес е истински и че наистина е безопасно да инвестират там“, увери Петков и коментира, че в последните години името България се е превърнало в емблема на корупцията, което трябва да се промени.

По думите му по този начин ще бъде дадена възможност на общините, които се борят срещу корупцията да се сертифицират и по този начин да привличат инвеститори с идеята, че са „община без корупция“.

Петков посочи, че към този момент са проведени разговори и общините Видин, Русе, Бургас желаят да влязат в този механизъм, за да получат сертификата. Министърът не можа да каже и колко би струвала сертификацията.

Изпълнителният директор на компанията, специализирана в борбата с антикорупцията Калин Славов заяви, че от 2014 г. работят върху местния индекс за почтеност и в полезрението на оценяването им ще бъдат кметът, общинският съвет и областният управител.

Коментари

Още от последните новини