КАТ заличава автоматично закъснелите с регистрация коли

КАТ заличава автоматично закъснелите с регистрация коли - E-Burgas.com

Новите собственици на стари автомобили бързо ще губят правата си над тях, ако до два месеца след покупката не регистрират колите на свое име. След този срок КАТ ще заличава автоматично регистрацията на превозното средство.

Това предвиждат поредните промени в Закона за движение по пътищата, които депутатите приеха преди време на второ четене и които предстои да бъдат публикувани в Държавен вестник.

Около измененията имаше много дискусии, но за точно тази от новите разпоредби така и не стана дума.Промяната ще удари най-вече онези българи, които бавят регистрирането на колата си след като я купят и при прегрешение на пътя минават между капките. В повечето случаи, когато катаджиите засекат някой джигит в крачка, стигат до стария му собственик, а той показва договор, че автомобилът вече не е негов.Отсега нататък всеки, който се договори с продавач и сключи договор пред нотариус за избраната от него кола, ще има 2 месеца да я регистрира в Пътна полиция. След това автоматизираната информационна система ще заличава регистрацията служебно, пише "24 часа".

Това става възможно с новата електронна връзка между Нотариалната камара и МВР, чрез която ще се обменя информация за регистрираните коли и сключените договори за покупко-продажба, и която ще започне да действа от януари 2018 г.

Новият купувач на стар автомобил ще може да подаде заявление за талон предварително, ако няма да сменя номерата на колата, предава dnes.bg.

За новите си придобивки шофьорите ще имат срок от 1 месец да ги регистрират в общината по постоянен адрес, а не както беше досега - 2 седмици. Ако пропусне обаче, ще бъде глобен с 200 лв., освен че ще прекратят служебно регистрацията на колата му.

С последните промени в Закона за движение по пътищата се въведе глоба за шофиране в аварийната лента и се разреши на автобусите от градския транспорт в София да преминават по релсите на трамваите, за да избягват задръстване.

С други от измененията се затягат още повече наказанията за дрогирани и пияни шофьори.

Коментари

Още от последните новини