КАТ с нова акция в страната

КАТ с нова акция в страната - E-Burgas.com

Нова акция на КАТ - над 200 камери следят за превишена скорост по пътищата в цялата страна. А целта - намаляване на тежките катастрофи. Акцията стартира в понеделник сутрин и ще продължи до 15 август, информира Frognews.bg. Тя се провежда в цяла Европа. Всички камери на пътна полиция ще следят за нарушители. Само от началото на годината досега над 7000 тежкотоварни автомобила са били засечени от КАТ да карат бързо.

Въпреки това от Автомобилна администрация не санкционират за манипулации на ограничителите на скоростта от 2018 година. Причината – актовете им падат в съда, съобщи Нова телевизия.

Макар че би трябвало ограничителят на скоростта да не позволява на ТИР да вдига повече от 90 километра в час, той се движи с над 110. За манипулацията обаче няма как да бъде наказан.

"Наистина имаме сериозни проблеми за доказване на това нарушение, защото масово ни падат в съда наказателните постановления. В тахо шайбата ние може да видим, че има превишение – в кой час, в коя минута е извършено това нарушение, но не знаем къде , в кой участък", казва Дамян Войновски, зам.-изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация".

Така тираджиите, които си позволяват да карат с превишена скорост, могат да бъдат глобени единствено от КАТ, ако бъдат снимани с камера на пътя.

В бранша отговарят, че водачите си позволяват да карат твърде бързо без знанието на превозвачите.

"Става дума за махането на един бушон и след това неговото поставяне отново. Водачите сами правят такива действия, защото никой превозвач не иска да е неизряден, когато му дойде проверка", коментира и Димитър Димитров, изп. директор на Камара на автомобилните превозвачи.

Контролните органи на практика са с вързани ръце и могат да следят за манипулации единствено камиони, произведени след 2019-та година. Те разполагат с джипиес.

"Просто трябва да се промени Законът за админситративните нарушения и наказания", убеден е Дамян Войновски.

За последно контрол за нарушението е извършван през 2018-та година. Тогава 58 водачи на тирове са били санкционирани.

Свързани статии
Започват засилени проверки на камиони и автобуси по пътищата у нас Тежка катастрофа на пътя Варна - Бургас, няколко души са в болница Войната по пътищата взе жертва в Бургаско Надрусана айтозлийка предизвика катастрофа на бургаско кръстовище, откараха я в болница Пиян айтозлия се претрепа с триколка Катастрофа с камион блокира едната тангента към София Младеж от руенско помля пенсионер с автомобила си е село Просеник "Българската Коледа" събра над 2,7 млн. лева до момента МВР залови 52-ма дрогирани и пияни шофьори на Коледа Втора ръка: Скочиха цените на коли над 10 години
Тагове
Кат пътна полиция автомобили
Коментари

Още от последните новини