Карнобат ще има нова пожарна за близо 2 млн. лв.

Карнобат ще има нова пожарна за близо 2 млн. лв.  - E-Burgas.com

Първа копка за новата сграда на карнобатската противопожарна служба бе направена днес на нарочна церемония, в която се включиха Директорът на Дирекция „Оперативни дейности” в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – старши комисар Красимир Шотаров, Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – комисар Васил Василев, Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, неговия заместник Владимир Крумов и кмета на Карнобат Георги Димитров.

Официалната церемония откри Началникът на карнобатската противопожарна служба – главен инспектор Димитър Грозев, който запозна присъстващите с идеята за построяване на новата сграда, възникнала преди около 50 години, но стартирала реално едва през 2011 година, когато Община Карнобат предоставя терена с право на строеж на МВР. През 2016 год. е изготвен проект с разрешение за строеж, като обществената поръчка за избор на строител е приключена през миналата есен. Проектът е на стойност близо 2 000 000 лв. и ще се извърши от фирма „Интерхолд”, съобщи още главен инспектор Грозев. Предвидено е новата сграда на противопожарната служба да е разположена на изключително комуникативно място – в близост до автогарата в града.

Сунгурларска общини, обслужвани от местните огнеборци. Площта им действие е огромна - близо 1 500 кв.км., включващи 60 населени места и 40 000 души, множество обработваеми земи, горски фонд и частни имоти / мери и пасища/. „Виждал съм какво е героизъм и смятам, че огнеборците от Карнобат заслужават да работят при по-добри условия! Сигурен съм, че срокът от 18 месеца за строителството на новата сграда може да се съкрати”, заяви още кмета на Карнобат – Георги Димитров.
Областният управител – Вълчо Чолаков също се присъедини към пожеланията за здраве и самоотверженост, отправени към служителите в Карнобатската противопожарна служба, като заяви, че местните огнеборци с действията си покриват втората най-голяма територия в страната. Това е изключително задължаващо, но и обществото е в дълг към пожарникарите, които години наред се сблъскат с лоши условия на труд и остаряла материално-техническа база. Новото здание ще подпомогне огнеборците да се справят по-бързо и по-ефективно с пожарите на огромната територия, за която отговарят, убеден е областния управител Вълчо Чолаков, който отново пожела попътен вятър при изграждането на новата сграда. 

Честта да счупи бутилката с шампанско, давайки символичното начало на проекта, имаше Директорът на Дирекция „Оперативни дейности” в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – старши комисар Красимир Шотаров, който минута по-рано заяви, че пожарникарите в България имат нужда ежедневно да получават благодарности за това, което вършат и признание за трудностите, пред които нелеката професия „огнеборец” ги изправя!
 

Коментари

Още от последните новини