Къмпингуващ на "Корал" се оплака от незаконен обиск и полицейско насилие

Къмпингуващ на
Снимка: БГНЕС

Къмпингуващи на "Корал" се оплакаха от полицейски произвол. Снощи палатките им са били обискирани от полиция, а единият от тях твърди, че е бил ударен в лицето с юмрук от униформен.

Това разкрива юристът и изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието Любомир Авджийски, предаде bTV.

Авджийски разказа за срещата си с униформените в групата на гражданската организация "Да запазим Корал". Като подчертава - че обиск по закона за МВР може да бъде направен само при данни за извършено престъпление, или че в теб има забранени вещества. Не предполагаеми такива, а реални.

В случая - палатката на юриста, разположена на обявения със закон за плаж за екосъобразен туризъм "Корал", е била "претарашена" в търсене на наркотични вещества - честа практика на полицията в района.

Ето какво пише Авджийски:

Вчера към 19 ч. полицаи "тарашиха", както те се изразиха, моята палатка и още две други на Корал. Попитах ги неколкократно каква е причината за обиска - казаха ми, че няма нужда от причина и могат когато решат да го правят. Това не е вярно, по Закона за МВР трябва или да си задържан или да имат данни за извършено престъпление, или че в теб има забранени вещества. Но данните трябва да са конкретни, а не предполагаеми.

Снимах по време на обиска. След като спрях, единият полицай взе телефона и започна да рови в него, явно за да изтрие клипа. Тръгнах да го взимам, при което ме бутна и удари с юмрук в лицето. Явно са ги обучили, понеже няма никаква следа. Питах го дали смята, че това е законно и правилно. Отговорът му беше "Кое? Какъв удар?"  На обиска бяхме само аз и двамата полицаи, но на 30 метра бяха другите обискирани младежи, така че може и да се намерят смели свидетели и ще видим...

Онова, което ме дразни е, не удара, на самозабравил се младеж в униформа , а това, че някой ги е изпратил като мутренска бригада да "тарашат" къмпингуващи, защото са къмпингуващи. На мой въпрос към друг от полицаите, дали го правят защото къмпингуваме, той ми отговори "Нали знаеш, че това е конфликтна зона?"  Тоест, като не можем да ви изгоним законно, ще ви обискираме/тарашим.

Споделям, защото смятам, че срещу мутренско-държавния произвол не трябва да се мълчи. Няма да си тръгна от Корал в следващите дни.

Това е наша собственост, на всички, както и заплатите на "тарашещите" полицаи и на онези, които са ги изпратили.

Репортаж от събитието излъчи и Bulgaria ON Air. От МВР-Бургас казват, че ще бъде направена вътрешна проверка и ще има наказания, ако полицаи са превишили правата си, става ясно от него.

Коментари

Още от последните новини