Какво е усещането да отглеждаш една от най-интелигентните хищни птици?

Какво е усещането да отглеждаш една от най-интелигентните хищни птици? - E-Burgas.com

Докато извънредното положение и изолацията се оказа тягостна за много хора, то някои почти не ги усещат заради начина си на живот предаде "Нова". Пламен Паскалев от Бургас отглежда хищни птици и обичайно прекарва в изолация по-голямата част от деня си, а понякога и нощта със своите ястреби и соколи. Мъжът притежава и една от най-впечатляващите интелигентни хищни птици - Мишеловът на Харис.

От близо 25 години Пламен е отдаден на своите близо 100 на брой нетрадиционни домашни любимци. От хищните той отглежда нощни грабливи птици, ястреби, соколи и един от най-впечетляващите видове - Мишеловът на Харис. В природата тази интелигентна и много социална птица обитава южните части на Америка, до Чили и Аржентина.

„Тя е единствената хищна птица, която може да се каже, че е на малко по-високо еволюционно стъпало като интелект. Това е едниствената хищна птица, която ловува на групи. Това е характерно за по-високия клас животни като бозайниците. Те оформят групи от 6 или 8 индивида, които може да са в роднински връзки от предно поколение млади птици”, обясни Пламен.

Умен като големия гарван, комбинативен като вълците, Мишеловът на Харис се отглежда у нас едва от седем соколари. Цената му е значително по-висока от тази на соколите и ястребите, обитаващи нашите ширини.

Пламен е отдаден на птиците и е до тях от излюпването до укрепването му. Всяко пиленце се регистрира в Регионалната екоинспекция със свое родословие. Пламен има инкубатори и обгрижва, и храни на няколко часа всяко новоизлюпено малко пиленце. Разказва ни, че не веднъж е бил атакуван от тях.

„Имал съм проблеми с птици, които имат малки, и аз трябва да вляза вътре при тях, за да видя дали са добре. Тогава родителите са страшно агресивни”, разказа той.

Коментари

Още от последните новини