Как живеят пеликаните, които обитават Атанасовското езеро край Бургас/видео/

Атанасовското езеро е дом на множество птици. Едни от тях са пеликаните. За тях във водоема са изградени две специални платформи, които да осигурят безопасно место за почивка и за гнездене. През август тази година ще бъде направена още една.

Какво се случва, когато пеликаните не са на платформите. Отговор на този въпрос ни дават специалистите от проект „Солта на живота”.

Повечето от птиците долитат от езерото Вая, където се хранят до Лагуната в следобедните часове. Заемат основно валовете в средата на Южен солник, където почиват и прекарват нощта. На сутринта следва тоалет и други занимателни и образователни дейности, лека почивка и отлитане обратно към местата за хранене във Вая. Известна част от пеликаните предпочитат за хранене и други водоеми, например тези около Ветрен. Понякога част от пеликаните остават целодневно в Атанасовско езеро, като причините за това не са ясни. В случаи на наличие на риба, те ловуват и в басейните на солника, макар това да не се наблюдава много често. Видеото е заснето с камера, разположена на най-предпочитаните от пеликаните валове.

Видео : Проект „Солта на Живота”

Коментари

Още от последните новини