Как да разпознаем мъртвото вълнение и какво да правим?

Как да разпознаем мъртвото вълнение и какво да правим? - E-Burgas.com
DarikNews.bg

Макар морето да изглежда спокойно, не винаги е безопасно. През различните периоди на лятото то е различно. Една от опасностите е явлението мъртво вълнение, което може да се познае, когато човек влезе във водата до колене и усети, че му се губи пясъкът под краката. Това означава, че морето дърпа и трябва моментално да излезем от водата, обясни по БНТ старши спасителят Петър Русев.

"Хубаво е човек, когато отиде на плаж и реши да се къпе да не е сам във водата, по-добре да е в група. Ако попадне в мъртво вълнение, първото нещо е да не се паникьосва, да се обърне по гръб, защото човешкото тяло има плаваемост и да почне да маха и да вика за помощ. Следващото нещо, което може да направи, е с леки движения на ръцете и на краката да се опита да излезе към брега. Затова е добре да е в група, да има 2-3 човека на брега и когато няма спасител на плажа, да се обадят на телефон 112. Ако човекът е близко до брега, може да му подадем някакъв предмет, за който да се хване", съветва Русев.

По думите му, най-честите грешки идват това, че туристите не спазват флаговата сигнализация. Когато е знамето е зелено означава, че къпането е разрешено. Жълто знаме - къпането е опасно и е без надуваеми предмети. При червен флаг къпането е забранено, припомни спасителят.

Другото нещо, което трябва да се спазва, е че след обилно хранене не трябва да се влиза два часа във водата. След употребата на алкохол, наркотици и други упойващи вещества не трябва да се влиза 8 часа във водата.

Децата под 12-годишна възраст не трябва да бъдат без родителски контрол. Не трябва да им се дават дъвки и бонбони, защото ако влязат във водата могат да се задяват и да стане инцидент.

Хората със сърдечни проблеми трябва да ходят на плаж от 7 до 10 часа.

Препоръчително е да пие много вода и течности, защото когато човек е на плаж, той се обезводнява.

Свързани статии
Заповядайте на среща - литературна премиера с Мира Добрева Мира Добрева представя "Светулки зад решетките" в Бургас Христос Екзархос и бенд канят Бургас на Гръцка вечер на 2 март 2024 г. По случай 8 март "Приморец" кани всички жени на парти до зори! Търсите идеалния подарък за Свети Валентин? Изберете разкошен СПА пакет за него, нея или двойки Внимание, влюбени: "Приморец" кани на музикално-кулинарен Свети Валентин Магията на Коледа оживява в музика днес 20.12 в "Приморец" Кралици на красотата в специална фотосесия за благотворителния бал Короновани красавици отново събират пари за благотворителност Порт Прим Арт Фест се утвърди като най-ценния културен форум на Бургас
Тагове
море мъртво вълнение
Коментари

Още от последните новини