Как да ограничим разходите за пазаруване?

Как да ограничим разходите за пазаруване? - E-Burgas.com

Едва ли има човек в България, който да не е наясно, че след пандемията от Коронавирус, ще настъпят тежки времена за икономиката. В този ред на мисли, всеки човек, трябва да мисли с една идея напред в бъдещето и да пести пари за истински важните неща в живота. Как да спестите пари, можете да прочетете в следващите редове на тази статия, с която искаме да Ви бъдем полезни. 


Какво да изключим от ежедневното меню?


По всяка вероятност има неща, които купувате, без да се замисляте, че носят добавена стойност към бюджета ви. Така например, сте свикнали да носите вкъщи по един голям шоколад всяка седмица. От една страна това е приятна и сладка изненада, на която ще се зарадват мнозина. От друга обаче инвестирате в повече захар, а тя сама по себе си е вреден навик за семейството ви. 
Освен шоколада, си позволява и редовна покупка на бира или вино. Хубаво е да пийвате по малко, но пък завишените литражи не са препоръчителни за черния Ви дроб. Помислете си колко пари отделяте на месечна база за алкохолни напитки и се опитайте да смъкнете употребата им до абсолютен минимум. Така ще имате повече пари, пък и здравето Ви ще бъде по-крепко. 
Не на последно място поставяме и тютюнопушенето. В 21 век все повече хора се опитват да се отърват от цигарите, а Вие продължавате да пушите с пълна сила. Никой не може да Ви забрани да се откажете от вредния навик, но пък защо да не спестите някой лев, след като намалите употребата на тютюневи изделия от 4 на 2 кутии. Това като за начало е добра идея за всеки. 


Правилна употреба на спестените пари

Допускаме, че сте заделили средства, след като сте ограничили харчовете към ежедневното меню. От този момент нататък, е нужно да менажирате парите Ви и да знаете как да ги използвате. Помислете колко “дупки“ имате да запълвате, като към това число прибавяме баналната сметка за топлофикация, разходите за счупения автомобил и не на последно място за парите, които трябва да дадете на дъщеря Ви за нов тоалет. Спестяванията Ви могат да помогнат за всичко това. 
Има неща, които не търпят отлагане. Запишете ги в списък и започвайте да действате по тях. Да, може би няма как да покриете целите разноски, но все нещо ще отметнете от въпросния списък. Голяма част от обществото постъпиха практично и не съжалиха, че са заделили пари настрана. Естествено, ваше право е да последвате техния пример или пък да действате на своя глава. 
В заключение

Ограниченията в пазаруването са един от мощните механизми, с чиято помощ ще спестите пари. Далеч сме от идеята да се ограничавате завинаги, но можете да го направите по време на криза, за да не се налага да теглите кредити, да се разправяте с частни съдебни изпълнители и да страдате от липса на средства. Специално за Вас написахме тази статия и се надяваме, че не сме Ви подразнили, а сме Ви дали решение, което да приложите на практика и да останете доволни. 

Източник: cashcredit.bg

Коментари

Още от последните новини