Жега: Живакът удря 40 градуса в края на седмицата

Жега: Живакът удря 40 градуса в края на седмицата - E-Burgas.com

На фона на хладното и мрачно време днес синоптиците прогнозират сериозни горещини в края на седмицата. 
Тогава температурите ще бъдат 33-38 градуса, а на места ще достигнат 40 градуса, съобщи синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките Анастасия Кирилова пред "Фокус".
Тя обясни, че температурните амплитуди зависят от това дали има облаци и валежи или времето е ясно. "Най-голяма е разликата между минималната и максималната температура в условия на тихо и ясно време. Тогава амплитудата може да достигне до 20 градуса в една точка", каза Кирилова.
Тя обясни, че е нормално да има 12-13-15 градуса разлика при слънчево време. "Когато има вятър минималните температури не се занижават толкова, а когато има облачност и валежи дневните температури не се покачват", разкри още синоптикът.
Кирилова беше категорична, че не може да се говори за промяна в продължителността на сезоните. Според нея има ясно изразени пролет, лято, есен и зима. "Нормално е понякога зимите да бъдат по-меки и топли, нормално е понякога да има по-влажни лета, които да бъдат и по-хладни", каза тя. 
По думите на синоптика торнада като тези, които бяха наблюдавани у нас преди време, не са характерни за нашия регион. "Торнадото е свързано с образуването на мощна купесто-дъждовна облачност. Когато гръмотевичната буря достигне определен етап на развитие се формира и така нареченото торнадо. Образува се вихър или мини вихър, който се спуска към земната повърхност и става видим за хората, които са в близост до гръмотевичната буря. Такива вихри се случват и макар да не се наблюдават често в страната ни, те не са нещо съвсем нетипично за България", обясни синоптикът. 
На фона на прогнозите за силни горещини в края на седмицата БАН обяви жълт код за гръмотевична дейност и обилни валежи за цялата страна днес. 
"Днес ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия за локални интензивни извалявания, възможни са и градушки", информираха и от Министерството на околната среда и водите. 
За утре БАН е обявил жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност в три области - Хасково, Ямбол и Бургас. Там на места ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевици и усилване на вятъра. Има условия и за градушки.


 

Коментари

Още от последните новини