Излекуваните от COVID-19 даряват кръвна плазма

Излекуваните от COVID-19 даряват кръвна плазма - E-Burgas.com
abcnews

Националният кръвен център започна производство на плазма за лечение на пациенти с коронавирус. Целта е създаване на национална банка, която ще направи достъпна плазмата за всички болници в страната.

От Националния кръвен център се свързали с лечебни заведения, за да търсят потенциални дарители. Процедурата е безопасна. Плазма от един донор може да се приложи на трима болни. В световния ден на доброволния кръводарител няколко души преборили инфекцията дариха кръвна плазма във ВМА. За момента единствено там прилагат този метод за лечение на коронавирус.

"Искам да подтикна всички хора, които са карали този вирус и имат антителна. Няма нищо страшно. Така ще спасиш човешки живот, а от това по-важно няма." заяви пред БНТ Константин Тошков, който е един от дарителите. 

"Около 70% от болните са подходящи за лечение с реконвалесцентна плазма. Най-подходящи са тези, които имаме клинични и параклични белези, че заболяването ще протече, като тежка клинична форма." сподели началникът на катедра "Инфекциозни болести" във ВМА доц. Георги Попов.

Коментари

Още от последните новини