Искат мораториум върху сечите в държавните гори

Искат мораториум върху сечите в държавните гори - E-Burgas.com
Снимка Татяна Байкушева

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ настоява държавата да ограничи временно сечите в държавните горите, докато не реши проблема с политическия натиск върху лесовъдите, водещ до системните нарушения в горите. Искането на природозащитниците идва след поредния фрапиращ пример за ширещите се злоупотреби в държавните гори, в случая изсичането и кражбите на стотици кубици дървесина от горите на сертифицираното ловно стопанство Дикчан в село Сатовча.

Само през последната една година в това стопанство бяха установени десетки случаи на незаконни сечи, кражби и финансови злоупотреби, като единственият уволнен служител бе горския стражар Цветан Марински – и то като наказание, заради това, че лесовъдът спомогнал за разкриването на повечето нарушения. Като основна причина за липсата на адекватна реакция от страна на държавата за нарушенията в горите на Сатовча се счита сериозната политическа протекция върху директора на стопанството, който в периода на последните нарушения е бил дори кандидат-депутат на една от водещите партии. 

Природозащитниците припомнят, че масовите случаи на сериозни злоупотреби в горите (вкл.последните случаи в Сеславци, Попово, Ракитово, Сърница, Велинград, Габрово, Севлиево, Петрич и др.) са резултат основно от политическия натиск върху горската система и лесовъдите. Политическият натиск от най-високи нива не дава възможност за ефективно прилагане дори и на въведените през последните години технологичните мерки за ограничаване на незаконните сечи, като например маркиране на транспортираната дървесина със специални пластини, проследяването на товарни камиони със скъпи GPS-системи, както и видеонаблюдението в дървопреработвателните цехове. 

От организацията напомнят, че българските гори са последният останал национален ресурс, който още не е разграбен. Освен това, в условията на климатични промени те имат все по-голямо значение за обезпечаването на градовете с чиста питейната вода, за пречистването на въздуха, за защитата от ерозия и наводнения, както и за опазването на биоразнообразието. Това означава, че добивът на дървесина от българските гори ще е оправдан единствено, ако държавата може да гарантира, че не близките до властта фирми и назначените от партиите директори, а единствено лесовъдите с доказан опит и високо обществено доверие ще имат право да решават как да се управляват горите в България. 

Източник: forthenature.org

Коментари

Още от последните новини