Инфаркт покосява все повече млади българи

Инфаркт покосява все повече млади българи - E-Burgas.com

Все повече млади хора получават инфаркт или инсулт, затова е необходимо да се промотира здравословният начин на живот. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Татяна Тунчева, невролог.

Д-р Тунчева участва в XXI национална среща „Очакваната промяна в здравеопазването – кога?!“, организирана от фондация „МОСТ“ с председател Юлия Пискулийска в курорта Албена. Фондация „МОСТ“ хвърля своеобразен мост между журналисти и медицински експерти, които обсъждат актуални проблеми, горещи точки на здравеопазването и съответно изводите стигат до институциите, които носят отговорност за решенията.

Инсултите и инфарктите са едни от най-разпространените тежки социални заболявания, които определят в голяма степен структурата на заболеваемостта и смъртността в страната. За съжаление, България е на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от тях. Затова се придава особено голямо значение на профилактиката.

„Напоследък се наблюдава подмладяване на заболеваемостта от инсулти и инфаркти. При младите мъже е по-голяма заболеваемостта, отколкото при младите жени. Вече над 55-годишна възраст рискът от тези заболявания е еднакъв и за двата пола“, заяви д-р Тунчева.

Тя припомни рисковите фактори, които са ни добре известни, но все повече хора ги имат заради лошия начин на живот.

„На първо място това е артериалната хипертония. Тя е един много важен самостоятелен фактор независимо от пола. Също така нарушеният въглехидратен толеранс, диабетът, стресът, тютюнопушенето, затлъстяването, лошият хранителен режим“, избори неврологът.

Д-р Тунчева подчерта значението на промотирането и насърчаването на здравословния начин на живот, като се предоставя информация на населението относно въпросните рискови фактори.

„За да може да бъде осъществявана профилактиката, трябва да имаме и подкрепата на институциите, т.е. да бъдат отделяни достатъчно средства за профилактични програми, да бъде закупувана специализирана апаратура, подготвяни кадри, които да извършват профилактиката, да има възможности за провеждане на скринингови изследвания на рисковата част от населението“, каза д-р Тунчева.

Свързани статии
Тагове
инфаркт
Коментари

Още от последните новини