И Бургас клекна пред грипа, родители сами спират децата си да ходят на училище

И Бургас клекна пред грипа, родители сами спират децата си да ходят на училище - E-Burgas.com

От утре областта официално е в грипна епидемия

Област Бургас официално е в грипна епидемия от утре (25 януари). Всички общини са единодушни и подкрепят решението, което взе Областният оперативен щаб тази сутрин, а една от причините, е че родители сами вече започнали да спират децата си да ходят на училище. Това разкри лично областният управител Вълчо Чолаков.

Грипът покосява основно деца на възраст от 0 до 4 години и от 5 до 14. В момента отсъствията от училище по места в областта са следните: Карнобат 62%, Айтос 29% , Бургас 24%, Камено 30%, Малко Търново 31%, Несебър 22%, Приморско 58%, Поморие 20%, Средец 36%, Сунгурларе 22%, Созопол 27%, Руен 11%.

През последната седмица в Бургас са надхвърлени изискуемите 458 случая на ОРЗ върху 10% от населението на общината. „Като изключим Бургас, в другите общини грипът дойде много бързо и вероломно, дори Карнобат, Айтос, Царево и Сунгурларе обявиха неучебни по три дни заради заболяемостта. Половината от тези хора пътуват всеки ден до Бургас на работа или училище и няма как да бъде спрян този обмен. Затова предложих от утре да бъде обявена грипна епидемия“, заяви директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Той добави, че като неучебни дни ще бъдат от 27 до 31 януари.

Любопитно, е че по-възрастните хора не са толкова уязвими колкото миналата година и вероятна причина за това са безплатните ваксини, които Министерството на здравеопазването осигури на хората на 65-годишна възраст.

Галерия
Коментари

Още от последните новини