Хванаха един от най-изпечените ало измамници в Бургас

Архив
Архив

В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР Бургас съвместно със служители от Районно управление – Ветово при ОДМВР – Русе е задържан 60-годишен мъж от Свети влас, който придвижвайки се с лек автомобил „Фолксваген Шаран”, с бургаска регистрация, прибрал от общо пет телефонни измами, осъществени спрямо възрастни бургазлии в последните дни, общата сума от 43 445 лв. Близо 29 000 лв. от тях са намерени и иззети при задържането на мъжа в близост до Ветово, но останалите пари са предадени дни по-рано в Румъния.

Констатирано е, че на 17 февруари тази година по обяд задържаният взел от кошче за боклук, разположено на паркинга на ул. „Гурко” торбичка със сумата от 24 185 лв., собственост на 65 годишна бургазлийка, въвлечена в телефонна измама по класическия механизъм „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”. Жената изтеглила паричната сума от банков клон, разположен на ул. „Александровска”, като умело заблудила банковия служител, усъмнил се, че става въпрос за телефонна измама. Изтеглените пари поставила в найлонова торбичка и според указанията на непознатия мъж, свързал се с нея по телефона, го занесла в боклукчийско кошче на ул. „Гурко”.

На същата дата престъпникът взел и сумата от 4 800 лв., собственост на 81 годишен мъж от бургаския комплекс „Зорница”, отново измамен по схемата „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”.

Създаденият екип от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас установил самоличността му, както и марката и модела на автомобила, с който се придвижвал. Със съдействието на служители от Районно управление – Ветово при ОДМВР – Русе в близост до Ветово лекия автомобил „Фолксваген Шаран” е спрян. Иззети са мобилния му телефон, посредством който поддържал телефонна връзка с непознатия мъж, автомобилната навигация и сумата от близо 29 000 лв., която според уговорката трябвало да занесе до Румъния.

При проведените допълнителни полицейски действия е констатирано, че 60 годишният мъж е съпричастен и към други извършени телефонни измами на територията, обслужвана от ОДМВР – Бургас, сред които :

- телефонна измама на 79 годишен бургазлия от к-с „Зорница”, осъществена на 17.02.т.г., при която взел сумата от 4 500 лв.  

- телефонна измама на 86 годишен бургазлия от к-с «Лазур», осъществена на 22.01.т.г., при която взел сумата от 7 560 лева.

- телефонна измама на 81 годишна бургазлийка от к-с «Лазур», осъществена на 22.01.т.г., при която взел сумата от 2 400 лева.

- опит за телефона измама на 80 годишна бургазлийка от к-с «Лазур», осъществена на 16.02.т.г., при който няма отнети пари.

Мъжът е направил пълни самопризнания по случаите, като описал механизма на извършените от него деяния. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава от служители на ОДМВР – Бургас.

Коментари

Още от последните новини