Хотелиерите предпочитат кеш пред ваучери за туризъм

Хотелиерите предпочитат кеш пред ваучери за туризъм - E-Burgas.com

Лятото е в разгара си, но все още новата антиинфлационна мярка - заплащането с ваучер за храна на пребиваването в хотел и други разходи по почивката не работи. Тази възможност бе въведена от началото на юли и фирмите, които издават ваучери и ги осребряват, тепърва започват да сключват договори с хотелиери и туроператори.

Работници и служители, чиито работодатели всеки месец или през определено време им предоставят този бонус към заплатата, дори и да искат да се възползват от новата възможност, няма как да проверят кой хотел вече е сключил договор да приема купоните. На уебстраниците си фирмите-оператори на ваучери няма публикувани хотелите, с които работят.

Министерството на туризма все още не е стартирало обещаната рекламна кампания. Сега, когато страната ни отново се оказа без редовно правителство, не е ясно кога ще започне популяризирането на туристическите ваучери. 

Голяма част от хотелиерите, опарени от огромните закъснения, с които държавата се разплаща по различни мерки, също гледат със скептицизъм. 

"След ситуацията около украинските граждани и забавените плащания за тяхното настаняване, малко трудно вече да се спогодим и да работим с държавата. Предпочитам парите да дойдат сега, никой не вярва на държавата", коментира пред economic.bg Веселин Налбантов, собственик на хотел в Слънчев бряг и член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Недоверието на туристическия бранш е разбираемо - през юни някои хотелиери все още не бяха получили пълните компенсации за настанените бежанци за март и април. За май държавната подкрепа тепърва се превежда. Преди това предоставянето на ковид-помощите за туристическия бранш се движеше с повече от половин година закъснение. Според Налбантов ситуацията с ваучерите ще бъде същата – няма да има яснота кога хотелиерите ще си получат парите.

Пълният материал във вестник "Сега"

Коментари

Още от последните новини