Хотелиери в Слънчев бряг: Сезонът започва не когато го обявим, а когато започнат да идват туристи

Хотелиери в Слънчев бряг: Сезонът започва не когато го обявим, а когато започнат да идват туристи - E-Burgas.com

Дни преди началото на летния туристически сезон стана ясно,че вече ще има разписани правила, по които чуждите туристи да влизат в страната ни. Това обяви министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

Влизането в страната ще става по три начина.

С PCR или антигенен тест, с ваксинационен сертификат или с документ, който да удостоверява преболедуване от COVID-19. Представители на туристическия бранш преди седмица написаха писмо, с което настояха за яснота при какви условия ще могат гостите им да пристигат в хотелите.

Само няколко хотела в Слънчев бряг ще отворят за Великден, когато официално се открива и новия летен туристически сезон. Заради забавянето на правилата за влизане у нас курортът ще остане празен, информира NOVA.

„Със сигурност няма да отворим от 1 май. Резервации за този период до края на май поне към момента няма.

Туристическият сезон не започва тогава, когато ние го обявим условно, започва тогава, когато започнат да пристигат туристи”,

заяви Теодор Пастърмаджиев, който е член УС Съюз на собствениците в Слънчев бряг.

Един от хотелите по традиция отварят първи и затварят последни в Слънчев бряг. Към момента имат едва 9 гости, българи.Чужденците ги няма. Хотелиерите смятат, че самото споменаване на PCR тест плашело туристите.

След писмото им, с което  поискаха ясни правила и критерии, по които ще може да се отвори сектора през летния сезон, от здравното министерство днес ги разписаха: „За влизане в страната – 3 възможни начина – с PCR или антигенен, с ваксинационен сертификат, или с документ, или с тест, че са че са прекарали COVID-19 през последните 6 месеца”, заяви проф. Ангелов по време на среща с Борисов, която се излъчваше на живо във Фейсбук.

А премиерът в оставка нареди до края на деня правителството, заедно с туристическия бранш, да уточнят всички детайли около началото на сезона. Очаква се заповедта за това да излезе в сряда. „С Катя Захариева, външно министерство, да препрати по посолствата ни, за да могат там да направят съответната рекламна кампания. Да идват туристи, да отворим пазарите”, призова Борисов.

От хотелиерския бранш са доволни, че все пак ще има разписани правила,

но препоръчват  да започнат реципрочни разговори с основните им партньори. „При връщането на туриста в държавата, от която той е, ако там има рестрикции, на които той ще бъде подложен, туристът пак няма да осъществи пътуването си”, смята Пастърмаджиев.

От туристическия бранш настояват и за облекчаване на визовия режим за руските граждани, които могат да бъдат върнати на българското море заради забраната им да пътуват до Турция.

В приоритетите на държавата в момента е ваксинирането на туристическия бранш, които ще обслужват летния туристически сезон. Заявление за ваксиниране са подали над 80 000 служители. Част от дозите на „Янсен”, които пристигнаха, вероятно ще отидат за туристическия бранш, тъй като са еднодозови и служителите ще получат по-бързо сертификат за имунизация.

Източник: cross.bg

Свързани статии
Туристическият бранш и правителството искат да разрешат кризата до 10 дни Румънци и поляци спасили сезона в курортите ни Имало силен сезон по Южното Черноморие, но само 40 дни Пуст "Слънчев бряг" през септември въпреки ниските цени Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина Туристическият сезон почти двойно по-успешен от предишния Над 2,5 млн. туристи почивали в България от началото на май Мизерни условия, лоша хигиена и скъпи чадъри сред основните оплаквания на туристите по Черноморието Много успешен летен сезон по Южното Черноморие, семейният туризъм тържествува Почти на 100% са запълнени местата за настаняване в Слънчев бряг
Тагове
сезон туристи
Коментари

Още от последните новини