Грипът ни атакува с четири основни вируса, ваксинирайте се

Грипът ни атакува с четири основни вируса, ваксинирайте се - E-Burgas.com

Четири основни грипни вируса се очаква да ни разболяват тази зима. Наред с познатите от миналия сезон „Мичиган” и „Пукет”, в атаките се включват новите щамове „Сингапур” и „Колорадо”, сочат прогнозите на епидемиолозите. Те смятат, че първите случаи на заразата у нас ще са факт до седмици. Според лекари и пациенти обаче тук вече циркулират сезонните респираторни вируси, които протичат с по-леки симптоми и обикновено не водят до сериозни усложнения.

          Доминиращият грипен щам миналата година бе от група Б - „Ямагата“. Именно той причини епидемията у нас и повали 72% от болните.

          Тази зима се очаква здравословните ни проблеми преимуществено да идват от вируси от тип А. „При тях епидемията се развива много по-бързо, боледуват повече възрастни хора, а усложненията са предимно инфекции на белия дроб“, поясняват здравните власти.  

          Съветът им е да си поставим ваксина. „Тя е единственият начин да се предпазим от грип и сега е точното време да се имунизираме. В това е смисълът на превенцията - когато се срещнем с вируса, организмът ни да е подготвен и да избегнем тежко боледуване с усложнения“, посочват лекари. Иначе, картината, която грипът докарва е добре позната - висока температура, болки в мускулите, отпадналост, гърлобол, суха, непродуктивна кашлица в началото. При отслабен имунитет или неадекватни мерки се стига до усложнения като бронхити, пневмонии, отити, които изискват болнично лечение.

          "Най-застрашени да развият усложнения са рисковите групи пациенти - хората над 65 години, хронично болните, децата, бременните. Затова ваксинацията за тях е силно препоръчителна. Тези, които не желаят, нека подсилят организма си с други имуностимулиращи средства“, казват фармацевтите от аптеки „Фаркол“-Бургас.

          В аптечната верига вече са заредени с противогрипни ваксини, при това на изключително атрактивни цени. Голям е интересът към новата четиривалентна ваксина, предназначена за защита от четирите основни грипни щама, определени от Световната здравна организация за този есенно-зимен сезон - от тип А: „Мичиган“ и „Сингапур“ и от тип В: „Колорадо“ и „Пукет“.  Фармацевтите уточняват, че нито един от компонентите на ваксината не може да причини грип. Имунната система създава защита срещу заболяването до 2-3 седмици след ваксинацията. 

          На изгодни цени в аптеки „Фаркол“ може да намерите също сезонни медикаменти срещу хрема, кашлица, температура и др. Винаги може да разчитате и на професионални съвети как най-добре да подсилите организма си или как ефективно и бързо да се справите при друг възникнал здравословен проблем.

Коментари

Още от последните новини