Грипът атакува в края на януари

Грипът атакува в края на януари  - E-Burgas.com

Грипният вирус се очаква в края на януари, Омикрон - след средата на януари. Очаква се смесване на двете вълни. Най-лошият вариант е да се насложат двата вируса и пиковете им да се застъпят. Тогава ще е много трудно да се работи, защото симптомите ще преливат един в друг. Това каза председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той обясни разликите в протичането на двете инфекции. Първата е инкубационният период. При грипа той е в рамките на 48 часа след контакта със заразен, докато при Ковид - 5-6 дни. При грипа има по-остро начало на протичане и рядко се стига до усложнения. При Ковид в началото симптомите са по-леки, но постепенно се задълбочават и ако няма добър имунен отговор, към 6-7 ден може да се стигне до пневмония. При децата Ковид инфекцията често започва с гадене, повръщане и отити, освен температурата.

При личните лекари все още има противогрипни ваксини за възрастни над 65 години, а препоръчителният срок за поставяне на двата вида ваксини е около 14 дни, посочи д-р Миндов.

Ваксините за деца от 5 до 12 години ще бъдат поставяне в специализирани кабинети в някои медицински центрове заради по-специфичния им характер. Те са многодозови флакони и в рамките на часове трябва да се използват, обясни д-р Миндов.

По думите му липсата на някои медикаменти в аптеките се дължи преди всичко на презапасяване. „Хората купуват панически всичко, каквото могат, каквото чуят", коментира той. Някои от тези медикаменти нямат генерици, включително и медикаменти за деца, допълни общопрактикуващият лекар.

Коментари