Готвят законодателни промени за безопасността на мотористите

Готвят законодателни промени за безопасността на мотористите - E-Burgas.com
Снимка: Архив

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев категорично подкрепя инициативата на мотоклубовете, свързани с проблемите в движението по пътищата и пътната безопасност. Представители на клубове на мотористите в България се срещнаха със Събев, който преди няколко дни се включи към техния протест пред Народното събрание.

Министърът посочи, че трябва да бъдат предприети спешни действия, които да подобрят сигурността и безопасността на мотористите по пътищата. "Ще разгледаме детайлно всички искания, след което ще внесем предложения за промени в няколко законопроекта", ангажира се Събев.

Предложенията на мотоклубовете включват:

Да се разреши на водачите на двуколесни моторни превозни средства да се движат в бус лентите.

Водачите на МПС категория „В“ да не могат да управляват мотопеди без да са преминали допълнителен курс.

Преработване на Наказателния кодекс, в частта завишаване на долната граница на санкциите на водачите на МПС, при причиняване на телесни повреди и смърт на уязвимите групи участници в движението (мотоциклетисти, велосипедисти, пешеходци) при нарушаване Закона за движението по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата.

Да бъде изравнена скоростта за движение на мотоциклетите от Категория „А“ с леките автомобили извън населените места.

Да се проучи възможността за уреждане на споделянето на пътните ленти между автомобилите и двуколестните моторни превозни средства.

Да бъдат направени инфраструктурни промени в участъците от пътя с концентрация на ПТП. Да се следи за спазването на правилата при поставяне на ограничителни системи за пътища. На пътно платно с две или повече еднопосочни ленти за движение, да се осигурява физическо разделение между лентите с различни посоки на движението

Да се уреди нормативно поставянето на животоспасяващи предпазители (предпазни огради) под ограничителните системи за пътища (мантинели).

Да отпадне забраната за движението по автомагистрала и скоростен път на пътни превозни средства категория A1, А2.

Коментари

Още от последните новини