Голямото сърце на Бургас отпразнува първи рожден ден с тонове предадени капачки и хиляди съпричастни бургазлии

Голямото сърце на Бургас отпразнува първи рожден ден с тонове предадени капачки и хиляди съпричастни бургазлии - E-Burgas.com

Със специално гравирани дървени ключодържатели и атрактивна рамка Голямото сърце на Бургас днес отбеляза 1 година. Инициативата на клуб „България на младите“ към ГЕРБ успя да предаде до този момент 10 тона пластмаса за рециклиране само от металната конструкция в морския град. Кампанията отдавна излезе и извън територията на Бургас – Големи сърца бяха открити в други населени места на областта и страната.

Събитието днес уважиха народните представители от ГЕРБ, зам.-областните управители проф. д-р Севдалина Турманова и Владимир Крумов, зам. кметът Руска Бояджиева, общински съветници, представители на различни организации и клубове, както и десетки бургазлии. Специален бус бе осигурен, за да могат всички желаещи да донесат и по-обемни пластмасови артикули.

Председателят на клуба Таня Анестиева благодари на всички подкрепили инициативата и сподели, как за една година тя се е развила и до какви резултати е довела. Голяма подкрепа са оказали и собствениците на заведения в града, които продължават да събират капачки.

„Голямото сърце на Бургас е благородна кауза не само за околната среда, но и за децата - нашето бъдеще. За 1 година в Сърцето събрахме 10 т. пластмасови капачки, които са предадени за рециклиране, а средствата се събират за специален реанимобил за новородени към УМБАЛ-Бургас. Инициативата показва реалните ползи от кръговата икономика – как един отпадък вместо да се депонира, става полезен за обществото. Добрите идеи срещат последователи - вече има 12 подобни конструкции в Бургаска област и общо 38 в страната. Благодаря на Клуб „България за младите“ към ГЕРБ, който започна тази инициатива и я превръща в национална кампания, както и на всички бургазлии, които прегърнаха идеята“. Това сподели народният представител и председател на парламентарната комисия по околна среда и водите Ивелина Василева.

Областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев поздрави клуба за усилията, които полагат и бургазлии за активността им. „Това е кампания, която обединява хората. Дори в жилищните блокове и входове има поставени съдове за събиране на капачки - доказателство, че добрите каузи сплотяват“.

Едни от най-нетърпеливите да предадат събрани капачки бяха децата от

детска градина „Пролетна дъга“ – с. Маринка. Много родители също показаха за пореден път отговорно отношение към околната среда и доведоха своите деца на Голямото сърце“. Капачки „долетяха“ и от Брюксел – по този начин инициативата достига до ЕП и бе подкрепа макар и от разстояние от евродепутата от групата на ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов. От Майки ГЕРБ също се включиха днес със значително количество събрана пластмаса, както много клубове по интереси към партията.

Коментари

Още от последните новини