Година по-късно: Едва 31.1% от населението на област Бургас е ваксинирано

Година по-късно: Едва 31.1% от населението на област Бургас е ваксинирано  - E-Burgas.com

15 480 души в Бургаско са си поставили бустерна доза

Точно преди една година на тази дата бе поставена първата ваксина срещу ковид у нас. 

Първата доза бе поставена на тогавашния здравен министър проф. Костадин Ангелов. През първите няколко седмици приоритетно се ваксинираха лекари, след което други рискови групи, а още в края на февруари ваксината бе достъпна за всички в т.нар. "зелени коридори".

И докато много европейски държави успяха бързо да достигнат 80-90% ваксинирано население и съответно много малко смъртни случаи в следствие на ковид, то в България интересът към ваксините остана слаб през цялата година. 

В момента едва 31.1% от населението на област Бургас е ваксинирано с две дози срещу ковид, като по две дози от ваксината са си поставили 111 440 души. Тези цифри са крайно недостатъчни в борбата с пандемията и поради тази причина България в момента се намира на второ място по смъртност в света от коронавирус.

В същото време постепенно започва да се повишава интересът към бустерната доза у част от населението. В област Бургас са поставени вече 15 480 дози от третата ваксина, която се очаква да повиши още антителата и да подготви организма за срещата с щама Омикрон, който всеки момент се очаква да навлезе у нас. 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини