Глобиха ЛИДЛ с 1,8 млн. лв. заради заблуждаваща реклама

Глобиха ЛИДЛ с 1,8 млн. лв. заради заблуждаваща реклама - E-Burgas.com


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на "Лидл България" глоба от 1.8 млн. лв. заради заблуждаваща реклама. Санкцията е 0.35% от оборота на дружеството за предходната финансова година. Става въпрос за рекламната кампания под мотото "Спечели 366 дни безплатно пазаруване в "Лидл". Комисарите са решили, че тя е с подвеждащи и непълни условия - не са ясни сроковете на кампанията, как точно може да се участва в нея и др.

Според общите условия на кампанията тя се провежда в два етапа, в които обаче може да се участва по различен начин - със или без покупка. Различни са и наградите, които се дават при печалба. Въпреки това обаче посланието "Спечели 366 дни безплатно пазаруване" е присъствало във всички рекламни материали. 

В становището си пред антимонополната комисия от "Лидл" са заявили, че не са съгласни с тези твърдения. От общите условия на кампанията е видно, че в рамките на периода, през който тя се провежда, са ясно обособени два отделни етапа, казват от компанията.

Глобата от близо 2 млн. лв. може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок. Това е поредната санкция за "Лидл" от началото на годината. През февруари ВАС потвърди глоба от 370 859 лв. отново заради заблуждаваща реклама с мото "Най-доброто от България, най-доброто от Европа". В същото време през март КЗК започна проверка на веригата заради "съмнения за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне".
 

Коментари

Още от последните новини