Гешев призна за досъдебно производство срещу президента Румен Радев

Гешев призна за досъдебно производство срещу президента Румен Радев - E-Burgas.com

Има образувано досъдебно производство, свързано с президента Румен Радев, стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев. Ръководителят на държавното обвинения обясни защо е изпратил искане до Конституционния съд за разтълкуване на член. 103 от Конституцията, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.

„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията“, обясни Гешев, цитиран от "Дарик".

По повод информацията, че президентът Радев го е поканил на среща, коментарът на Гешев бе единствено: „Не съм се срещал с президента“.

Не стана ясно обаче кога точно е образувано въпросното досъдебно производство и по какъв начин е свързано то с държавния глава.

Днес Иван Гешев влезе с прокурорската си тога в съдебната зала, за да защитава тезата на държавното обвинение по мегаделото „КТБ“. Според него сръбската държава отказва да изпълни международните си ангажименти, свързани с екстрадицията Цветан Василев – основният обвиняем по делото. Във връзка с искането на бившия вече банкер на бъде разпитан чрез видео връзка, Гешев заяви, че това е ще стане единствено по преценка на съда.

 

Коментари

Още от последните новини