Ген. Мутафчийски: До края на годината ще имаме 12 млн.ваксини, отварятнето на фитнесите е опасно

Ген. Мутафчийски: До края на годината ще имаме 12 млн.ваксини, отварятнето на фитнесите е опасно - E-Burgas.com

"Дори несмъртоносни заболявания, когато доведат до преизтощаване на здравната система стават потенциално смъртоносни, защото има опасност хиляди хора да не получат помощ в оптимален обем. В момента има два пъти по-голяма заетост на леглата във Великобритания." Това каза в интервю за bTV председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му в страната ни са налучкани точките мерки. Ген. Мутафчийски допълни, че отварянето на фитнесите е "опасно нещо".

Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 млн. ваксини. "По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на "Pfizer" и на "Moderna". Всяко тримесечие "Moderna" трябва да ни доставя по 200 000 дози, а "Pfizer" - по 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество", обясни Мутафчийски. На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар той коментира, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знаят много малко неща и все още няма кратка характеристика. Преди една седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза ваксина на "Pfizer".

"Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи", обясни началникът на ВМА.

По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на "Pfizer", вече седми месец имат имунитет. Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно", каза още председателят на Националния оперативен щаб.

 

Свързани статии
До часове решават дали да пуснат нов "зелен коридор" за ваксините Единственият "Зелен коридор" за ваксини в Бургас е в "Славейков" Бъдещето на летния сезон зависи от това колко хора ще се ваксинират За удобство на бургазлии: Запишете си час за ваксина в двата пункта в болницата МЗ публикува списък на всички пунктове за ваксинация в област Бургас Хората със странична реакция от ваксината ще могат да взимат болнични Кметът Димитър Николов: От 4 700 ваксинирани само седем души са прекарали ковид и то леко Доц. Дочев: Ваксинацията е личен пример, с който показваме пътя за спасение от вируса Масовата ваксинация продължава - откриват пунктове в Айтос, Карнобат, Поморие и Царево Над 4000 ваксинирани за последните 24 часа у нас
Тагове
ген. мутафчийски ваксини
Коментари

Още от последните новини