Ген. Мутафчийски: До края на годината ще имаме 12 млн.ваксини, отварятнето на фитнесите е опасно

Ген. Мутафчийски: До края на годината ще имаме 12 млн.ваксини, отварятнето на фитнесите е опасно - E-Burgas.com

"Дори несмъртоносни заболявания, когато доведат до преизтощаване на здравната система стават потенциално смъртоносни, защото има опасност хиляди хора да не получат помощ в оптимален обем. В момента има два пъти по-голяма заетост на леглата във Великобритания." Това каза в интервю за bTV председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му в страната ни са налучкани точките мерки. Ген. Мутафчийски допълни, че отварянето на фитнесите е "опасно нещо".

Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 млн. ваксини. "По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на "Pfizer" и на "Moderna". Всяко тримесечие "Moderna" трябва да ни доставя по 200 000 дози, а "Pfizer" - по 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество", обясни Мутафчийски. На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар той коментира, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знаят много малко неща и все още няма кратка характеристика. Преди една седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза ваксина на "Pfizer".

"Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи", обясни началникът на ВМА.

По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на "Pfizer", вече седми месец имат имунитет. Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно", каза още председателят на Националния оперативен щаб.

 

Свързани статии
Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски 1 436 души са се ваксинирали за последното денонощие Започва изплащането на 75 лв. на пенсионерите с три ваксини Епидемиолог: Възможно е да се препоръча и втора бустерна доза Ваксинирането срещу ковид продължава и след края на пандемичната обстановка
Тагове
ген. мутафчийски ваксини
Коментари

Още от последните новини