Гърция поставя под специална защита плажни зони и планини

Гърция поставя под специална защита плажни зони и планини - E-Burgas.com

Гърция ще изгради мрежа за защита на хиляда плажни зони, в които ще бъде забранена всякакъв вид човешка дейност, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Елефтерос типос".
Програмата се разработва от министерството на околната среда.

Премиерът Кириакос Мицотакис вече съобщи, че 30 на сто от морските зони са поставят под специална защита, а една трета от тях или 10 на сто ще влязат в режим на пълна защита, което означава, че няма да се разрешава никаква дейност като например строежи или плажни барове.

Вчера министърът на развитието съобщи, че шест планини в страната се поставят в специален режим за защита. Гърция е първата държава в Европейския съюз, която предприема тази мярка в опит да защити природата.

В района на тези планини ще бъде забранено изграждането на нови пътища и технически съоръжения като например вятърни паркове. Ако са издадени разрешителни за подобни съоръжения, те ще бъдат отменени.

Съществуващите горски пътища ще се запазят, но ще могат само да бъдат поддържани, не и модернизирани.

Очаква се програмата да бъде разширена и да обхване други планински масиви. Вече са събрани данните за 55 планински районa.

Целта е да се спре прекалената експлоатация на околната среда вследствие на човешка дейност. Стимулира се и развитие на екотуризма в райони, които представляват интерес по отношение на биоразнообразието.

Коментари

Още от последните новини