Фонд за оборудване на помещения искат от Историческия музей в Бургас

Фонд за оборудване на помещения искат от Историческия музей в Бургас - E-Burgas.com

Да се създаде фонд, пред който музеите да кандидатстват за оборудване на помещения, предназначени за образователни цели, както и от следващата година държавата да субсидира щатни бройки за музейни педагози за всички музеи в България, предложи директорът на РИМ-Бургас Милен Николов. Това стана по време на работна среща в Парламента, организирана от председателят на комисията по образование и наука в 43-то Народно събрание Милена Дамянова.

На срещата присъстваха и г-жа Полина Карастоянова – председател на комисията по култура и медии; г-жа Йорданка Фандъкова – кмета на Община София; доц. д-р Бони Петрунова – зам. министър на културата; г-н Диян Стаматов – зам. министър на образованието и науката; редица депутати, заместник-кметове, директори на училища, директори на институти към НАИМ-БАН, учители и др. Бяха поканени и директори на музеи, сред които и г-н Милен Николов – директор на Регионален исторически музей-Бургас.

На срещата се анализира сегашно състоание на връзката музеи-училище. Изяснени бяха и основните проблеми, които пречат музеят да се използва пълноценно като субект, активно участващ в образованието на младото поколение. Стана ясно, че на първо място, затруднението произлиза от тежкият съществуващ сега режим, който пречи в максимална степен да се извеждат учениците от училищните сгради.

Беше взето решение посещението в музеите да се заложи в учебните програми на учениците, както и да се облекчи режима на извеждане на децата от училище. За целта ще започне промяна на същестувващите наредби, за да може музеят пълноценно да участва в образователния процес.

Коментари

Още от последните новини