Фестивална дестинация: Бургас

Фестивална дестинация: Бургас  - E-Burgas.com

Фестивалите са повод за всеки един град, да преобрази различни пространства и да поднесе на хората забавление, изкуство, разнообразие, богатство - под една или друга форма.

Разбира се, фестивалът не трябва да е самоцел - да го има за да го има. Той трябва да е добре обмислен, организиран, случен. Целта му е да даде нещо на хората, да ги приобщи, да им даде възможност за различно общуване.

Фестивалите са форум за общуване – творец / публика, артист / артист, артист и публика / организатор. В тези комуникационни канали, се раждат чудесни нови идеи, обменя се опит, трупат се полезни познания и контакти.

Фестивалите, са подходящи за всеки град, за всеки сезон. Те трансформират различни пространства - улици, зали, паркове... Чрез тях, градът получава не само досег до нещо ценно, но се и променя.

Фестивалите са празници, които всеки град заслужава. В Бургас, те обикновено се случват през лятото. Защо обаче, да са ограничени само до този сезон? Градът има своите гости целогодишно, а и бургазлии заслужават разнообразна и обновена културна среда във всеки един сезон.

Този въпрос си задали и творческият директор на Порт Прим Арт Фест и организаторите на фестивала община Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец. Ето как, за пилотното издание на този форум на изкуствата избрани бяха дните от 9 до 14 октомври.

Множество артисти и творци, изявяващи се в различни направления на  изкуството - литература, кино, театър, архитектура, живопис, графика, скулптура - подкрепиха Порт Прим Арт Фест - Цветана Манева, Георги Тошев, Веселин Савов, Георги Кръстев, Мария Касимова-Моасе, Силвия Чолева, Васко  Ернст Бърдаров и Лилия Колева-Бърдарова, Васил Балев, Белослава Диитрова, Иво Рафаилов, Йорданка Белева, Борис, Праматаров, Камен Старчев, Георги Миленов, Наталия Абаева, Атанас Гаджев, Моника Попова, Долорес Дилова, Валери Чакалов, Стефан Божков.

Входът за почти всички събития в календара на фестивала, е свободен. Средствата от радиотеатъра, който ще бъде представен в зала, ще бъдат дарени за проекта на ЗОНТА клуб Бургас “Да подкрепим таланта“.

Порт Прим Арт Фест, променя Бургас. Локациите, които обхваща, са специално подбрани. Те са лесно достъпни, но и знакови за града - Магазия 1 на Морска гара, Културен център "Морско казино", Експозиционен център "Флора", зала "НХК", елегантните пространства на емблематичния за Бургас, от 1959г. насам, Гранд Хотел и СПА Приморец.

Какво по-добро от това - да използваме града си активно, да го променяме, да го изпълваме с непреходна стойност? Вижте Бургас такъв, какъвто не са го виждали! След броени дни, от 9 до 14 октомври той ще осъмне променен, по-пъстър и привлекателен от всякога, освежен и пробуден от Порт При Арт Фест - фестивалът на изкуствата, който води интересните имена и събития от родната културна сцена тук, на място, при бургазлии и гостите на града.

 

Коментари