Европейската агенция по лекарствата: AstraZeneca е безопасна и ефективна (Видео)

Европейската агенция по лекарствата: AstraZeneca е безопасна и ефективна (Видео) - E-Burgas.com

Европейската агенция по лекарствата представи официалното си становище след проверката за потенциалната опасност на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Регулаторът бе категоричен - препаратът е ефективен и безопасен, пише Offnews.bg.

Това стана ясно по време на пресконференцията, която продължава и към този момент. 

От ЕМА обясниха още, че ще продължат да следят и проучват потенциалната връзка между необичайните странични ефекти, смъртните случаи, образуването на тромби и препарата на Оксфордския университет.

Изявлението идва на фона на решението на редица европейски държави да преустановят имунизацията на населението с AstraZeneca докато не приключат проверките. Става дума за 13 държави, сред които и България. По-късно днес се очаква и изявление на Изпълнителната агенция по лекарствата в страната. 

От Световната здравна организация, както и от ЕМА са категорични, че ползите са повече от рисковете при имунизацията и призоваха страните да продължат употребата на препарата, за да не се подкопава постигнатото до момента в борбата с пандемията. 

Предстои и от СЗО да публикуват доклад от проверка на безопасността на препарата в петък. 

 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини астра зенека
Коментари

Още от последните новини