Евакуираха хора от вилна зона край Бургас, системата за ранно оповестяване отчете критични нива (Снимки)

Евакуираха хора от вилна зона край Бургас, системата за ранно оповестяване отчете критични нива (Снимки) - E-Burgas.com

Обитателите на 20 къщи  във вилна зона "Черниците" край Бургас са били предупредени да напуснат домовете си рано тази сутрин. Разпореждането  на кмета Димитър Николов е заради критичното покачване на нивото на р. Маринка.

В 05.30 часа сутринта системата на Община Бургас за ранно оповестяване на рискове от наводнения/ Информационна система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас" (ИСУВ) / е отчела критични нива на водата край вилното селище, заради интензивните валежи. С разрешение на дежурните на "Лукойл Нефтохим Бургас", служители на УКОРС към Община Бургас са вдигнали т.нар. саваци на дигата, за да увеличат пропускливостта на водата.

 В червената зона на системата е и р. Отманлийска край Ченеге Скеле, но там няма опасност от заливане на къщите.

Заради  възникващите  в този район години наред инциденти,  в следствие на преливане, Община Бургас направи корекции на коритото на реката и изгради предпазни съоръжения.

"Следим ситуацията в двата рискови участъка района, няма пряк риск за здравето живота на хората там. Системата за ранно оповестяване при наводнения доказа своята ефективност и благодарение на нея предприехме действия. Това ми дава основание да я разширим още тази година с нови датчици," каза кметът Димитър Николов.

Информация от системата:

В критично ниво с височина на водния оток  за р. Отманлийскска

 Рибарско селище 173 см,

на Хижа Странджа 215 см,

 вилна зона Черниците дига 191 см.
Повишено ниво р. Изворска 240 см, р. Маринка 109, см. Язовир в Извор хур дере 55 см, преливникът работи крана е отворен.

Количество дъжд  от ХМО за станция Зидарово, която е най- близка до нашата територия 142 л сумарно от 8 до 12.01. 

 

Галерия
Свързани статии
Жега: Оранжев код в 21 области у нас Летните бури продължават, оранжев код в три области Дъждовете продължават и уикенда Реките по Южното Черноморие с опасно високи нива Продължава отводняването и оправянето на щетите в Бургаско Възстановиха движението между Ахтопол и Резово, водите на Велека освободиха пътя Кметът на Средец се страхува от всеки интензивен дъжд, ще укрепват общината с 1 млн. лева Два пътя остават затврени в Созопол Очаква се значителнло повишение на речните нива в Югоизточна България Обстановката в Бургас вече е спокойна, 70 души за потърсили помощ заради наводнени дворове
Тагове
евакуация дъждове оранжев код
Коментари

Още от последните новини