Ето кои са резервните варианти за Бургас при водна криза

Ето кои са резервните варианти за Бургас при водна криза - E-Burgas.com
Язовир Порой

ВиК-Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой. Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир Камчия, който водоснабдява Бургаска област, информира БНР. Проектът е за 60 млн. лева и е осигурен от бюджета на държавното дружество. 

"Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. Количествата вода в момента в язовир Камчия ще стигнат до края на месец май. Дотогава трябва да е готов проекта за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой", каза говорителят на дружеството Димитър Гюров.

По тази процедура със сигурност ще има обществени поръчки, твърдят от ВиК. "Ние искаме възможно най-бързо да стане това нещо. Но не всичко зависи само от нас. Все пак не забравяйте, че това е община Поморие. Държавата също има участие в тези процедури", добави Гюров.

"Шокиран съм от обвинението, че бездействам" пък заяви кметът на Бургас Димитър Николов пред БНР. "И стана така че, ние, които сме потребители на тази услуга и искаме да се гарантира, ние ще бъдем виновни затова, че от друга територия, без наши правомощия, дейности, за които други инстанции отговарят, ние носим вина", обясни Николов.

Община Бургас е създала комисия, която също да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода.

Свързани статии
Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти Язовир Камчия преля в друг водоем, има вода за 2 години за всички Поморие днес без вода до 18:00 часа ЕС дава 63 млн. евро за нови ВиК тръби в Бургас Строим 10 нови язовира за 10 години Карнобатско село се оплака от мръсна вода, ВиК чака нормализиране на времето Започва подмяната на стари ВиК тръби в центъра на Бургас Наводнена е помпената станция в Димчево, местните пият вода от водоноска Вдигат заплатите във ВиК холдинга
Тагове
водна криза вик язовир
Коментари

Още от последните новини