Ето кои са резервните варианти за Бургас при водна криза

Ето кои са резервните варианти за Бургас при водна криза - E-Burgas.com
Язовир Порой

ВиК-Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой. Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир Камчия, който водоснабдява Бургаска област, информира БНР. Проектът е за 60 млн. лева и е осигурен от бюджета на държавното дружество. 

"Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. Количествата вода в момента в язовир Камчия ще стигнат до края на месец май. Дотогава трябва да е готов проекта за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой", каза говорителят на дружеството Димитър Гюров.

По тази процедура със сигурност ще има обществени поръчки, твърдят от ВиК. "Ние искаме възможно най-бързо да стане това нещо. Но не всичко зависи само от нас. Все пак не забравяйте, че това е община Поморие. Държавата също има участие в тези процедури", добави Гюров.

"Шокиран съм от обвинението, че бездействам" пък заяви кметът на Бургас Димитър Николов пред БНР. "И стана така че, ние, които сме потребители на тази услуга и искаме да се гарантира, ние ще бъдем виновни затова, че от друга територия, без наши правомощия, дейности, за които други инстанции отговарят, ние носим вина", обясни Николов.

Община Бургас е създала комисия, която също да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода.

Свързани статии
Мъжът, нахлул във ВиК дружество по халат Компенсираха ВиК дружествата със 16 млн. лева заради скъпия ток Затварят още едно кръстовище в центъра заради ВиК ремонтите Затварят за месец и част от "Шейново" Затварят поредно кръстовище в Бургас заради ВиК ремонти Промени в движението в Лозово и Долно Езерово заради ВиК Продължават ВиК-ремонтите в центъра, временно спират движението по ул. "Търговска" ВиК ремонтите в Бургас достигнаха кръстовището между улиците "Шейново" и "Пробуда" Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири Затварят част от центъра в Бургас заради дейности на ВиК
Тагове
водна криза вик язовир
Коментари

Още от последните новини