Ето къде ще са тапите по магистралите това лято

Ето къде ще са тапите по магистралите това лято - E-Burgas.com
Къде ще има ремонти това лято? Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разясни в „Здравей, България” по Нова телевизия къде ще са тапите по магистралите?

„Проблеми няма да има по магистрала „Тракия”. Само на едно място ще има ремонт – при моста над река Стряма при Пловдив. Той обаче няма да затрудни движението”, поясни Павлова.

Не такава обаче е ситуацията по „Хемус”, тъй като там има аварийни ремонтни дейности – на 41-и км, ремонти в едната тръба на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” и на големия виадукт на „Елешница”. Движението ще бъде двупосочно в едната тръба на тунелите или съответно в едното платно на другите две места. Ремонтите ще бъдат до края на годината.

По думите на Павлова много тежко е състоянието на пътищата в Разградско. Там също ще има ремонти. Ремонтни дейности ще има и на север от Бургас. Ще се ремонтира участъкът Поморие-Ахелой. До края на юни трябва да бъде пуснат търгът за избор на изпълнител на обхода на Ахелой, който е най-тежкият участък.

С пари от ефрофондовете приоритетно ще се ремонтират пътища в Северна България. Досега инвестициите бяха в Южна. Вече са одобрени проектите, стойността им е 200 милиона. 

"С повечето приходи от винетки се надявам малко по малко да оправяме пътищата в страната. В началото на годината имаше сериозен спад в закупения брой винетки. През първите почивни дни през месец март бе първият пик. Интересното към днешна дата е, че ако сравним с предишни години, имаме увеличение на броя купени винетки и то със 100 000 броя. Благодарение на това още към юни месец ние реализираме повече от 60 милиона лева допълнителни средства", обясни Лиляна Павлова.

„Искаме да въведем доста по-справедлив модел, а именно - на тол системата. За изминато разстояние с превес на тези, които най-много пътуват и най-много рушат. Тоест, тежкотоварните автомобили да плащат много повече за изминато разстояние. За колите обаче остават винетките”, каза още регионалният министър. 

Коментари

Още от последните новини