Важно! Ето ги всички програми и критерии за хранителната помощ в Бургас

Важно! Ето ги всички програми и критерии за хранителната помощ в Бургас  - E-Burgas.com

Общ 358 заявления са подадени до този момент към комисията от общински съветници по програмата за хранителна помощ. 100 от тях са обработени през последните два дни. 43 са одобрени. Хората, които не отговарят на критериите по програмата, са 57. С решение на Общинския кризисен щаб на всички неодобрени от комисията бургазлии ще бъде доставен хранителен пакет, съобразно наличните количества от дарения.

По повод днешни спекулации в социалните мрежи и постъпили въпроси на медии за продуктите, които е получила бургазлийката Тони Джендова, некласирана по програмата на общинския съвет, от общината уточняват, че хранителният пакет, който й е доставен, е от дарителския фонд. В случая това са продукти на "Болеро", за което общината благодари от името на гражданите на тази верига магазини.

За два дни, четвъртък и петък, от програмата на Общинския съвет, са разнесени пакети на 43 адреса в ЦГЧ, "Меден рудник", "Славейков", "Изгрев", "Лазур", "Зорница", кв. "Банево", "Горно Езерово", село Маринка. Разносът продължава и днес.

От щаба припомнят, че в момента хората в затруднено положение от Бургас могат да получат хранителна и друга помощ не по едно, а по няколко направления:

1. Програма за еднократна безвъзмездна помощ от общинския социален фонд COVID-19. Тя представлява пакети с хранителни продукти на стойност 60, 100 и 130 лв., съобразени с числеността на хората в семейството. Те ще включват най-необходимите за всяко домакинство храни - брашно, фасул, леща, макарони, консерва месо, консерва риба, консерва домати, лютеница, олио, захар, сирене, картофи, ябълки, зелен боб.

Критериите, на които трябва да отговарят кандидатстващите, са:

✔ Да бъдат регистрирани с постоянен и настоящ адрес на територията на община Бургас до 13.03.2020 г. и да отговарят на поне едно от следните условия:

✔ Да са регистрирани в ТД "Бюро по труда" - Бургас, без право на обезщетение;

✔ Да имат доход на член от семейството по-нисък или равен на 150 лева, определен на база гарантирания минимален доход за страната за 2020 г., умножен с коефициент 2,00 / т. е. 2х75 лева/;

✔ Да са самоосигуряващи се лица, в невъзможност да упражнят бизнеса си, произтичащо от извънредното положение;

✔ Да са в неплатен отпуск поради обявеното извънредно положение.

Всички, които отговарят на посочените условия, могат да намерят заявлението в сайта на Община Бургас, в категорията COVID-19, да го попълнят и подадат на Центъра за административно обслужване на граждани /деловодство/ чрез e-mail: [email protected].

Хората, които не разполагат с компютър и интернет достъп, могат да го пратят по обикновена поща, адресирана до Центъра за административно обслужване на граждани на ул. "Александровска" 26 или в Териториалните дирекции по местоживеене.

Документите ще бъдат обработвани от общинска дирекция "Здравеопазване и социални дейности" и предадени на Комисията по социални дейности, която ще заседава всяка седмица. Закупуването на хранителните продукти ще се организира от общинска администрация, а чрез социалния патронаж ще бъдат доставени до домовете на нуждаещите се.

2. Втората социална програма за подпомагане с хранителни продукти на най-уязвимите в Бургас е услугата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".

 Нейните потребители драстично се увеличиха от 250 на 1150 души, които редовно получават топла храна. Освен топла храна, услугата включва още почистване на дома, медицински преглед, измерване на кръвно налягане и други социални и здравни дейности.

За програмата могат да кандидатстват възрастни и самотни хора над 65 години, които не могат да се грижат за себе си, както и лица с увреждания.

Заявлението може да се намери от сайта на Община Бургас на този ЛИНК - Раздел "Социални дейности и трудова заетост" - "Патронажна грижа" и в Домашен социален патронаж /ул. "Иван Богоров" № 20/. Попълненото заявление трябва да се подаде на е-мейла на Домашния социален патронаж: [email protected] или на адрес: гр. Бургас, ул. "Иван Богоров" № 20.

3. Новата програма "Топъл обяд на хората в нужда в Бургас" или т. нар.  "Обществена трапезария" ще стартира в началото на месец май. За нея ще могат да кандидатстват:

✔ Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от Дирекция "Социално подпомагане";

✔ Самотно живеещи лица и семейства с минимални пенсии;

✔ Скитащи и бездомни хора.

Потребителите на тази социална услуга ще получават ежедневно топъл обяд чрез разнообразно и балансирано седмично меню, включващо супа, основно ястие и хляб. След като бъде одобрена и започне реалното изпълнение на тази програма, желаещи да бъдат включени в нея ще могат да подават заявление (по образец) в Центъра за административно обслужване на граждани /деловодство/ на ул. "Александровска" 26. Образецът на заявлението ще бъде публикуван в сайта на Община Бургас.

4. Областният съвет на Български Червен кръст - Бургас също стартира кампания за раздаване на хранителни продукти до 16 април, в изпълнение на Оперативна програма за храни от фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се.

 Тя е насочена към четири целеви групи:

✔ Възрастни хора над 65 г., които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и които съгласно препоръките на Националния кризисен щаб са определени като рискова група и им е препоръчано да не излизат от домовете си;

✔ Лица, получаващи топъл обяд от общини, чиито договори по ОП 3, приключват през периода 01 януари 2020 - 30 април 2020 г .

✔ Лица, попадащи под обхвата на процедура "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по ОПРЧР 2014-2020 г.;

✔ Хора с ниски доходи в затруднена социална ситуация, в това число такива, които получават социални помощи на различни законови основания, поставени под задължителна карантина.

Списъците с лицата, имащи право на тази помощ, са изготвени и предоставени на БЧК-Бургас от Агенцията за социално подпомагане, която е управляващ орган по програмата. Правоимащите лица ще получат индивидуален хранителен пакет с общо тегло до 30 кг. Хранителните продукти се раздават по домовете от доброволците към БЧК-Бургас и служителите на Домашен социален патронаж.

5. С обявяването на извънредното положение стартира още една социална услуга, която е за хората, които не попадат в четирите изброени досега програми. Тя е в подкрепа на самотни майки с деца, възрастни, болни и трудноподвижни хора, които спазват изолацията и не могат излязат, за да си пазарят, да си получат пенсията или да си платят битовите сметки.

Те могат да използват горещите телефони за поръчка и доставка на храна и медикаменти до дома, обявени на сайта на Община Бургас

☎ 0885 985 693

☎ 0884 469 130

☎ 0882 129 664

Същите мобилни екипи се включват и в разпределението на хранителни пакети от постъпили дарения на фирми и производители, които се предоставят само на крайно нуждаещи се хора. Отделно от това, топъл обяд се доставя и до домовете на бивши военнослужещи, сред които пенсионери и пострадали при изпълнение на професионалните си задължения. Хранителните пакети за тях се предоставят от министерството на отбраната.

Свързани статии
Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Община Бургас ще продължи да осигурява топла храна на нуждаещите се и през 2023 Цените на храните отново се вдигат Нов микробус ще разнася кухнята на социалния патронаж в Бургас Десетокласници от цяла България могат да кандидатстват за програмисти в Бургас Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Нови 735 млн. лв. потичат за бизнеса Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. ЕК одобри 11 млрд. евро за България до 2027 година
Тагове
храни помощи социален патронаж критерии програми фонд
Коментари

Още от последните новини