Експерти: Няма как да се окажете с чужд кредит след теча на данни от НАП

Експерти: Няма как да се окажете с чужд кредит след теча на данни от НАП - E-Burgas.com

Експертите Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, и кредитният анализатор Тихомир Тошев разясниха процедурите и необходимите документи при получаване на кредит. Коментарът им идва във връзка със спекулациите за възможността след теча на данни от НАП от наше име да бъде изтеглен кредит.

„Няма сериозен риск, който да е свързан с изтеклите данни от НАП. Идентификацията на потребителите се случва на няколко нива и информацията, която се събира е много повече от тази, която е изтекла от Агенцията. Един етап от идентификацията е среща лице в лице между потребител и кредитор. При онлайн кредитите важи абсолютно същият принцип. Има един момент, при получаване на сумата, при който има физическа среща с кредитора”, коментира председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов пред Нова тв.

„Процедурата при лизинг и потребителски кредит е още по-тежка. Проверката на личните данни се осъществява два пъти. Първата е, когато подаваме искането за лизинг или кредит, втората е при подписването на договора”, добави кредитният анализатор Тихомир Тошев.

Експерти съветват да не споделяме личните си данни. „Трябва да внимаваме навсякъде, където ни искат лични данни, без ясна аргументация. Винаги има хора, които се опитват да се възползват от дадена ситуация. Не споделяме нашите данни с хора, които не сме сигурни, че ще ги използват правилно”, съветва Тихомир Тошев.

Коментари

Още от последните новини