Експерт: Турсистическият бизнес върви към катастрофа

Експерт: Турсистическият бизнес върви към катастрофа - E-Burgas.com
peika.bg

Има спад на туристите и той беше очакван, заяви Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Спадът е провокиран от редица събития, включително геополитически. Той допълни, че са повлияли тежките метеорологичните условия през януари, както и фалстартът на Пловдив като Европейската столица на културата.

"Не виждам в Пловдив увеличен поток. Не става дума за туристи - строители, а туристи с определена цел", допълни Драганов пред БНР. Той припомни, че миналата година Председателството генерира много туристи заради огромната реклама.

Румен Драганов коментира проблемите на бранша в Банско, където е било позволено, според него, на един картел да получи монопол.

В Банско имаме добре изградена машина, която работи за хората, които са я направили - има монопол и тук е вината на държавата. Вече 80 хотела се продават с 5000 легла. Защо се заобикаля конкуренцията в Банско? В 5-звездни хотели туристите спят на цената на квартирите, които остават празни. Никой не отрича, че Банско е най-добрият ски курорт, но местното население не печели, парите отиват в други посоки, отбеляза Драганов.

"Когато казваме, че стагнираме, това означава, че и цените се качват. В това има дял увеличаването на заплатите на персонала, на цените на горивата, на инвестициите и качеството на предлагания продукт, което не може да стане без пари. Туристът търси по-качествена продукция. Стагнацията е също на базата на връщането обратно на Египет, Турция и Тунис, които дърпат туристите", добави председателят на Института за анализи и оценки в туризма.

Според Драганов има липса на осъзнаване от страна на правителството, че е собственик на ценностите, то не съучаства в туристическия бизнес за привличане на туристи и това води до катастрофа.

Тези твърдения на експерта са точно обратното на хвалбите на министър Николина Ангелкова, че с всяка измината година броят на чуждестранните туристи у нас нараства и затова допринася и участието на държавата в този бизнес.

Коментари

Още от последните новини